Eksikliği beyin fonksiyonlarını tehlikeye atabilen besinler

Pınar Yeşiltay Sevim

Mental ve fiziksel sağlık, zengin ve temiz bir beslenme şekli ile önemli ölçüde iyileştirilebilir. Genellikle, temel vitamin ve minerallerin eksikliği beyin fonksiyonlarını tehlikeye atabilir ve depresyon, sinirlilik, kaygı ve daha fazlasının semptomlarını artırabilir. Bu da beyninizde kortizol seviyesinin yükselip, seratonin ve dopaminin azaldığının habercisidir.

Eksiklikler herkes için benzersiz olduğundan, tam bir kan paneli yaptırmak bunu bilmenin en iyi yoludur. Bunun için de mutlaka bir uzman desteği almanız gerekecektir.

Sağlıklı ve temiz beslenme ile zihinsel ve fiziksel sağlığı artırmak ve mental olarak daha formda olmak mümkündür. Aslıda zihinsel performans ve mental sağlık bir çok faktöre bağlı bütüncül bir durumu ifade eder. Vücuttaki hormon seviyelerinden, fiziksel egzersize, mindful bir yaşamdan, uykuya bir çok değişkenin düzenlenmesi ile mükemmel kapasiteye ulaşması sağlanabilir. Ancak bu gün bu faktörlerden en önemlisi beslenme’den bahsediyor olacağım. Temiz içerikli ve doğal ürünlerle beslenmeye özen gösteriyor olsak bile ilgili besinlerin içinde bulunduğumuz yüz yılda besin değerlerini yitirmesi gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzu kabul ederek başlayalım.

Besin değerlerinin gittikçe düştüğü, ilaçlı tarım uygulamaları ve genetiği değiştirilmiş tohumlarla yetiştirilen ürünlerin bir de raf ömrünün uzatılması için kimyasal destekli paketlendiği günümüzde beslenme çok daha hassas bir konu haline geliyor.

Özellikle ambalajlı tüm gıdalarda koruyucu olduğu için mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Mümkün olduğunca doğal ürünleri tercih etmek mental anlamda da fiziksel anlamda da sağlığı destekliyor. Ancak gerekli olmakla birlikte yeterli değil.

İhtiyaç tespiti için bir hekim kontrolünden sonra takviyelerle desteklemek anlamlı olacaktır.

Amen Klinik alanında en nitelikli araştırmalara imza atan, makaleler yayınlayan ve referans gösterilen kurum olarak bakın beyin fonksiyonlarını düzenlemek için neler öneriyor:

‘Beyin Fonksiyonunun Optimum Düzeyde Çalışabilmesi İçin Gerekli 5 Besin

D vitamini adrenalin, noradrenalin ve dopamin üretimini düzenler ve beyin fonksiyonu için önemli bir hormon olarak hayati bir rol oynar. D vitamini eksikliği yorgunluk, kas güçsüzlüğü, saç dökülmesi, sırt ağrısı, zayıf cilt iyileşmesi, kemik ağrısı ve ruh hali değişiklikleri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde ortaya çıkar.

Önerilecek Besinler: Yumurta, yağlı balıklar (sock eyed somon veya alabalık gibi), mantar, zenginleştirilmiş besinler (esmer pirinç gibi), keçi peyniri ve glütensiz yulaf gibi D vitamini açısından zengin doğal kaynaklar tüketilmelidir.

B vitamini eksikliği (B1, B6, B7, B12, B kompleksi) depresyona, anksiyeteye ve ruh hali değişimlerine katkıda bulunabilir. Sinir sisteminde ve dolaşım sisteminde bir bozulma ile ilişkilidir. B12/B9 veya folat, ruh hali yönetiminin ön saflarında yer alır. Depresyonla mücadele eden kişilerin kanlarında daha düşük folat (B12/B9) seviyeleri olma eğilimi vardır.

Önerebileceğiniz Besinler: Folat koyu yeşil sebzelerde, fasulyede, bezelyede, turunçgillerde ve baklagillerde (mercimek ve nohut gibi) bulunur.

Magnezyum eksikliğinin ajitasyon, anksiyete, sinirlilik, kafa karışıklığı, uykusuzluk, baş ağrısı, halüsinasyonlar ve depresyon gibi ruhsal bozukluklarla ilgili pek çok semptomu artırdığı bilinmektedir.

Önerebileceğiniz Besinler: Stresi azaltmaya yardımcı olmak için günde en az üç kez kabak çekirdeği, bitter organik çikolata (%72 artı) ve badem gibi magnezyum açısından zengin besinleri diyete dahil edin.

Omega-3 yağ asitleri beyin fonksiyonu, zihinsel keskinlik ve pozitif ruh halini desteklemek için hayati önem taşır. Omega-3 yağ asidi eksikliğinin belirtileri arasında yorgunluk, zayıf hafıza, kuru cilt, kalp sorunları, ruh hali değişimleri veya depresyon ve zayıf dolaşım bulunur.

Tavsiye Edilecek Yiyecekler: Yağlı balıklar (sock-eyed somon veya morina gibi) omega-3 yağ asitlerinin harika kaynaklarıdır. Bu sağlıklı yağlar keten tohumlarında ve cevizlerde de bulunabilir; bu ilahi bir müdahalenin eseridir—cevizler beyne benzer.

Probiyotik, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen en kötü semptomları yaratan en çok göz ardı edilen eksikliktir. Probiyotikler, sağlıklı sindirimi destekleyen, strese sağlıklı bir tepkiyi destekleyen, olumlu ruh halini ve duygusal dengeyi teşvik eden insan gastrointestinal sisteminde doğal olarak yaşayan canlı bakteri ve maya karışımıdır. Sağlıksız bir bağırsakla ilişkilendirilen ruh sağlığı sorunları arasında DEHB, anksiyete, depresyon, şizofreni ve Alzheimer hastalığı bulunur. Fiziksel sorunlar arasında otoimmün sorunlar (tiroid sorunları ve artrit bozuklukları gibi), sindirim sorunları (irritabl bağırsak sendromu, kabızlık, ishal, mide ekşimesi veya şişkinlik gibi), uyku sorunları, cilt döküntüleri, alerjiler ve şeker isteklerinin iniş çıkışları bulunur.

Tavsiye Edilecek Yiyecekler: Probiyotikler bağırsak/beyin arasındaki önemli bağlantıyı destekler. Probiyotik yiyecekler arasında organik yoğurt, kefir, lahana turşusu, kimchi, GDO'suz miso, kombucha (şeker içeriğine dikkat edin) ve turşu bulunur.

Her şeyde olduğu gibi lütfen gereken özeni gösterin, daha fazlası her zaman daha iyi anlamına gelmez.’

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.