Günlük mutfak temizliğinin aksatılmaması gereken parçalarından biri olan bulaşık yıkama işi, ev hanımları ve araştırmacılar arasında da tartışmalara sebep oluyor.
Özellikle bulaşık makinelerinin mutfaklara girmesinden beri tartışılan konu şu: Elde bulaşık yıkamak zararlı mı? Sadece makine mi kullanılmalı? Hangi yöntemin pratik ve geçerli olduğu konusundaki tartışma ve araştırmalar henüz son bulmadı. Her iki yöntemin avantaj ve dezavantajları olduğu söyleniyor.
Elde bulaşık yıkarken sıcak su kullanımı
Bulaşıkları elde yıkarken yemek kaplarındaki yağın ve artıkların sağlıklı temizlenebilmesi için ellerin dayanabileceği sıcaklıktaki suyun kullanılması gerekiyor. İnsan eli maksimum 52 derece su sıcaklığına dayanabiliyor. Ortalama 35-40 derecelerde kullanılan bulaşık suyu ile gerekli hijyenin sağlanıp sağlanmadığı konusu ise biraz tartışmalı. Ayrıca bu yüksek ısıda kullanılan su, elleri üzerindeki doğal koruyucu tabakaya da zarar verebiliyor.
Elde bulaşık yıkarken deterjan kullanımı
Elde bulaşık yıkama esnasında normalden fazla deterjan tüketimi sıkça görülen bir durum olabiliyor. Doğal bir içgüdü ile daha fazla köpüğün daha fazla temizlik algısı yaratması bu istenmeyen duruma sebep oluyor. Bu iki açıdan zararlı görülüyor. İlki fazla deterjanın eller üzerindeki yıpratıcı ve kurutucu etkisi. İkincisi ise bolca kullanılan deterjanın kaplar üzerinden yeterli düzeyde arıtılıp arıtılamama durumu. Deterjanın tamamen çözülüp kaplardan uzaklaştırılması için normalden de fazla su kullanılıyor ki bu da aslında bir yan etki olarak ortaya çıkıyor.
Elde bulaşık yıkarken meydana gelebilecek kazalar
Sağlam tutulamayan bardaklar, bir anda kayıp kırılan tabaklar yüzünden bozulan takımlar, normale nazaran elde bulaşık yıkamada daha sık karşılaşılabilen durumlar. Köpüklü yüzeyler ve sürekli eşyalara yer değiştirme yüzünden eşyalarda hasar daha fazla meydana gelebiliyor. Kırılma vakalarında ise özellikle parmaklarda kesikler yaşanabiliyor. Bu kesiklerin mikrop kapma ihtimali ise kirli ve kimyasal bulunan bir alanda meydana geldikleri için oldukça fazla.
Bu tarz can sıkıcı kazalar yaşanmasa bile, elde yıkama eşyalar üzerinde çizik ve bozulmalara sebep olabiliyor. Sünger veya telle sürtme ile çıkan boyalar, cam eşyalardaki geri döndürülemeyen çizikler, bir süre sonra bu eşyaları kullanmaktan vazgeçmeye sebep oluyor.
Elde yıkamanın bir diğer olumsuz yanı ise uzun süre ıslak veya nemli kalan bulaşık süngerleri, bezler, ovma telleri ve fırçaların yarattığı bakteri riski. Sürekli dezenfekte edilmesi gereken bu eşyalar da bulaşığın kendisi kadar ekstra iş yükü anlamına geliyor.