Elektronik zehire yetersiz önlem!

CHP'li Gürer “elektronik sigara” sorununu, Sağlık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilim insanları tarafından, “elektronik zehir” olarak tanımlanan bu ürün için alınan önlemlerin açıklanmasını istedi. Önergeye yanıt veren Bakan Ahmet Demircan, elektronik sigara için reklam ve sponsorluğun yasaklandığını söyledi. Bakan Demircan’ın verdiği yanıt, böylesine tehlikeli olan bir ürün için alınan önlemlerin yetersiz olduğunu gözler önüne serdi. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, elektronik sigaranın, sigarayı bıraktırma aracı olarak piyasaya sürülmesine rağmen böyle bir etkisinin olmadığı gibi yeni bağımlılar oluşturduğu, akciğerlerde tahribata ve ağız kanserine neden olduğu yönünde araştırmaların olduğunun bilim insanları tarafından tespit edildiğini vurguladı. 

Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Elektronik sigaranın piyasadan kaldırılması ve insanların yanlış bilinçlenmemesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu konu ile ilgili bir kamu spotu yapılması düşünülmekte midir?” şeklindeki soruların da yanıtlanmasını istedi. 

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Elektronik sigaranın, bir sigara bırakma yöntemi olmadığını belirterek, “Elektronik sigara konusunda ülkemizde ithalat izni verilmiş veya ruhsatlandırılmış herhangi bir ürün bulunmamaktadır” dedi. 

Bakan Demircan, ilgili kanun maddelerinde yapılan düzenleme ve değişikliklerle, tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile vs.), tütün ürünü olarak kabul edilmesinin sağlandığını belirterek, Bu ürünlerin, diğer tütün ürünlerinde olduğu gibi Kanunla yasaklanmış alanlarda kullanımını, her türlü reklamını ve sponsorluğunu yasakladıklarını belirtti. 

 KAMU SPOTU ÖZENDİRİYOR 

Kamu spotlarının geniş kitlelere ulaştığını ve halkın bilgilendirilmesine katkı sağladığını anlatan Demircan, “Ancak ülkemizde yasal olarak satışına izin verilmeyen elektronik sigara hakkında kamu spotu yapılmasının, özellikle gençlerde ilgi ve merak duygusunu artırma riski bulunduğundan bu ürün için kamu spotu yapılması düşünülmemektedir” diye konuştu. 

Sağlık Bakanı Demircan, “Ayrıca sigara bırakma polikliniklerimiz ya da Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'na elektronik sigara kullandığı için başvuran vatandaşlarımıza yönelik danışmanlık ve bilgilendirme çalışmaları da yürütülmektedir” açıklamasında bulundu. 

LEBLEBİ GİBİ SATILIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sigara kadar tehlikeli olan elektronik sigara için alındığı iddia edilen önlemlerin yetersizliğine dikkat çekti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlığın soru önergemize verdiği yanıta göre, bu ürünlerin reklam ve sponsorluğunun yasaklandığı belirtilmektedir. Bu ürünlerin mutlak surette piyasadan kaldırılması gerekmektedir. İthalatına izin verilmeyen ve ruhsatlandırma yapılmadığı ileri sürülen bu ürün, piyasada leblebi gibi satılmaktadır. Bu durumda ayrıca düşündürücüdür.” ifadelerini kullandı. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri