EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN ‘’GLUTATYON’’

Senem Köse Bektaş

Glutatyon, hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrilerin sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan antioksidandır.

Organizmamız sağlıklıysa vücut glisin, sistein ve glutamik asitten meydana gelen glutatyonu kendisi üretebilir. Glutatyon yaşam için gereklidir, vücudumuzun hemen her yerinde bulunur ve hemen hemen tüm metabolik faaliyetlerde yer alır. Ek olarak, glutatyon detoksifikasyonda önemli bir rol oynar, bu nedenle karaciğerimizde özellikle konsantre bir biçimde üretilir. Glutatyon hücrelerimizde doğal olarak üretilse de, özellikle yaşlandıkça vücuttaki seviyeler düşebilir. Hastalıklar ayrıca kanser, AIDS, tip 2 diyabet, hepatit ve Parkinson hastalığı gibi glutatyon sevyesini düşüren en önemli faktörlerdir. Bunlarla birlikte Glutatyon seviyesini olumsuz etkileyen faktörler ise;

kötü beslenme alışkanlıkları

hava kirliliği

toksinler

ilaç tedavisi

stres

travma

UV ışını

sigara ve alkol

evde kullanılan kimyasal temizlik malzemeleri

Glutatyon seviyenizi artırmak için, vücudun madde üretimini artıran belirli yiyecekleri (kükürt içeren yiyecekler) yiyebilir veya glutatyon takviyeleri alabilirsiniz.

Hangi gıdalar en çok glutatyon içerir?

Glutatyonda doğal olarak yüksek olan yiyecekler yoktur. Bununla birlikte, vücutta glutatyon üretimini artıran gıdalara ve takviyelere erişimimiz var.

Aşağıdaki besinleri düzenli olarak tüketerek, glutatyonun birçok faydasını elde ederken genel sağlığınızı ve zindeliğinizi artıracaksınız.

Süt devedikeni

Bilim adamlarına göre, devedikenin şifalı gücünün sırrı, vücuttaki glutatyon üretimini artırma yeteneğinde yatmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği üzerinde durulsada alkol tüketiminden kaynaklanan hasarlardan vücudu koruduğu bilinmektedir.

Peynir altı suyu proteini

Peynir altı suyu proteini, sistein seviyelerine olumlu etkisi ile glutatyon seviyelerini yükseltir. Son araştırmalar, peynir altı suyu proteininin, kanserle savaşmaya, bağışıklık sistemini ve metabolizmayı güçlendirmeye ve iştahı hafifletmeye yardımcı olmak için glutatyon seviyelerini doğal olarak arttığını göstermektedir.

Kükürt içeren gıdalar

Yetersiz kükürt amino asit alımı karaciğer ve akciğerlerdeki glutatyon seviyelerinin önemli ölçüde düşürmektedir. Kükürt açısından zengin gıdalar şunları içerir:

Roka, Brokoli, Karnabahar, Lahana, Turp, Tere, Kereviz, Pırasa, Soğan, Sarımsak

Metilleyici Besinler (B6, B9, B12 Vitaminleri ve Biotin)

Metilleyici bileşenler, vücutta glutatyon sentezi için muhtemelen en önemli besinler olarak kabul edilir. Vücudunuza bu metilleyici besinleri sağlamanın en iyi ve en doğal yolu oldukça basittir: Bu folat açısından zengin yiyecekleri düzenli olarak tüketmek!

Nohut, Karaciğer, Mercimek, Ispanak, Kuşkonmaz, Avokado, Pancar, Börülce, Brokoli

Selenyum

Selenyum, vücudun glutatyon oluşturmak için ihtiyaç duyduğu güçlü bir antioksidandır. Bu gıdalar özellikle büyük miktarda selenyum içerir:

Brezilya fıstığı, Sardalya, Sığır Eti, Hindi, Sığır Karaciğeri, Tavuk, Yumurta, Ispanak

C ve E Vitaminleri

C vitamini, kırmızı kan hücrelerinde ve lenfositlerde glutatyon düzeylerinin artmasına katkıda bulunur. E vitamini, reaktif oksijen hasarına karşı koruma sağlamak ve glutatyon bağımlı enzimleri korumak için glutatyon ile birlikte çalışan önemli bir antioksidandır.

C ve E vitaminleri birlikte glutatyonun yenilenmesine ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. C ve E vitaminleri yönünden zengin besinler hiçbir diyetten eksik edilmemelidir. Vücutta optimal glutatyon seviyelerini sağlar ve bağışıklık sistemini ve genel vücut fonksiyonlarını güçlendirir.

Beslenme dışında düzenli bir uyku özellikle karanlıkta uyamak, stresi kontrol etmek ve hayatına hareketlendirmek Glutatyonun üretimini arttırmakta çok ama çok etkilidir.

Şifa sizinle olsun...Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14