Gençlere, “Başarısız olmaktan korkmayın” çağrısında bulunan Yorgancılar, “Unutmayın ki yaptığınız, yapacağınız her işte başarısız olma durumu sözkonusu olacaktır. Ama şunu unutmayın, yumurta kırılmadan omlet olmuyor. Yumurta kırmak için ne kadar çaba harcar, gayret gösterirseniz başarı ihtimaliniz daha yüksek olacaktır” diye konuştu.
Türkiye’nin gerçekleştirdiği atılımlarla tarım ürünlerinden sanayiye geçişi tamamladığını, turizmde dünyanın ilk 10 destinasyonu arasında yer aldığını belirten Yorgancılar, “Batı’da İtalya, Doğu’da Çin, bunun ortasında ülkemiz, en büyük sanayi üretim merkezi. Çin’den sonra dünyada en büyük yurtdışında inşaat projelerini alan ülkeyiz. Eksiğimiz nedir? Yüksek katma değerli ürün üretmek. Yani üniversite sanayi işbirliğini tam manasıyla kullanamıyoruz. Sizlerde bilgi var, bizlerde girişimci, yatırımcı güç var. Ama birbiri ile etkileşim yok. Günümüzde birbirine transfer edilmeyen bilginin faydası yok. Bunu sağlayacak olan ise eğitim sistemidir. Eğitim sisteminde reorganizasyona ihtiyacımız var” dedi.
Hayal etmek, başarmakla eş değer
Ülkemizin kalkınması ve refah seviyesinin artmasında girişimciliğe vurgu yapan Yorgancılar, “Diyeceksiniz ki, işin finansman kısmı. Gerçekte sermayenin en son nokta olduğunu unutmayın, gözden kaçırmayın. Peki nasıl girişimci olacaksınız? Hayal edebiliyor musun? Hayal etmek, bir işi başarabilmekle eşdeğer. Cesaretli olabiliyor musun? Bu da başarının önemli kriterlerinden bir tanesi. Yeni fikir üretip, analiz yapabiliyor musun? Bütün bunları yapabiliyorsan zaten girişimci adayısın. Hayal etmediğiniz sürece başarılı olmanız mümkün değil. 68 yaşındaki bir adam, iflas edip tekrar iş hayatına atılmak istediğinde yaptığı menüyü onlarca, yüzlerce restorana teklif etti. Ortaya Kentucky Fried Chicken çıktı” diye konuştu.
Alın terini akıl teri ile birleştirin
Kendi hayatından örnekler veren Ender Yorgancılar, ‘Başarı nedir diye sorarsanız? Fark yaratmak derim. Tercih sebebi olabilmeniz için mutlaka rakiplerinizden farklı olmanız gerekiyor. Bunun bir çok örneği var. Simit Sarayı, Yemek Sepeti, Kahve Dünyası. Simit neydi? Eskiden tablada satılıyordu. Saraya getirdi. Nerede satılıyor, New York, Şikago, Londra, Dubai’de satılıyor. Her yerde kahve var ama Kahve Dünyası fark yarattı. Yemek Sepeti. Yazılımı yaptı, kendini çok iyi konumlandırdı. Uber, ağıyla her yerde ulaşımı sağlıyor. Booking.com, hangi oteli istersen o oteli sana sunuyor. Aynı duyguyu paylaşabileceğiniz insanlarla birlikte olarak bunun benzeri başarı hikayelerine imza atmanız işten bile değil. Dürüst ve etik bir biçimde çalışmak ve yılmamak. Başarılı olmak için yılmadan çalışmak gerek. Bunlar sizi başarıya götürecektir. Vazgeçtiğiniz anda kaybedersiniz” diye konuştu.