İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) ev sahipliğinde ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) işbirliğinde gerçekleştirilen “Hitachi Zosen Inova Tedarikçi Günü” İzmir’de gerçekleşti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, İstanbul’da oluşan atıkların yüzde 15’ini bertaraf etmek üzere kurulması planlanan “Eyüp Kemerburgaz Evsel Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi”nin ihalesini, Hitachi Zosen Inova ile Makyol konsorsiyumu kazanmıştı. 2020 yılına kadar tamamlanması planlanan ve yaklaşık 2.6 Milyar TL yatırım bütçesi olan bu proje için Hitachi Zosen Inova firmasının ülkemizdeki tedarikçilerini belirleme süreci devam ediyor. “Hitachi Zosen Inova Tedarikçi Günü” İzmirli firmaların, kısa sürede hayata geçecek bu yatırımda, ürünleriyle tedarikçi olarak yer alabilmeleri amacıyla düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Erdoğan ÇİÇEKÇİ, iklim değişikliği, susuzluk gibi pek çok çevresel sorun olduğunu belirtirken; “Evsel atıklar da önemli çevresel problemler yaratıyor. Bunların bertaraf edilmesi oldukça meşakkatli bir konu haline geldi. Bu sebeple bu tip çevreye duyarlı bertaraf tesisleri yaygınlaşacak. Ülkemizde kurulacak bu büyük tesis için çok sayıda İzmirli sanayicinin tedarikçi olarak yer almasını önemsiyoruz. Dünya hızla yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor ve bu sektöre yönelik ekipman üretiminde İzmir’in çok önemli bir potansiyeli var” dedi.
Toplantıda konuşan İzmir Kalkınma Ajansı Planlama Birimi Başkanı H.İ. Murat ÇELİK ise, İzmir Kalkınma Ajansı olarak yenilenebilir enerji sektörünü İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için öncelikli sektörlerden birisi olarak belirlediklerini ifade ederek, “Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, kaynakları çeşitlendirerek sürdürülebilir enerji kullanımının sağlanması ve enerji tüketimi neticesinde çevreye verilen zararların en aza indirilmesi açılarından, yenilenebilir enerji son derece önemli. Yenilenebilir enerji kaynaklarını daha yoğun şekilde kullanmalı, ayrıca yenilenebilir enerji üretmeye yönelik ekipmanların üretimini de ülkemizde gerçekleştirmeliyiz.” dedi.
İzmir’in enerji konusundaki potansiyelinin uluslararası seviyede de kabul gördüğünü söyleyen Çelik; Conway, Ernst&Young ve Oxford Economics kurumları tarafından 2 yılda bir yayınlanan “Dünya’nın En Rekabetçi Şehirleri” araştırmasının 2017 yılı versiyonunda, İzmir’in Doğu Avrupa ve Orta Asya’nın enerji alanındaki en rekabetçi 5 şehri arasında, Moskova, Varşova ve Budapeşte ile birlikte yer aldığı bilgisini verdi. Çelik, “Rekabet avantajımız olan enerji sektöründe daha fazla KOBİ’mizin uluslararası değer zincirlerine dahil olmasını, bu sayede hem satışlarını hem de ihracatlarını geliştirmelerini hedefliyoruz. Bu kapsamda sektördeki firmalarımızın ortak tanıtım, yenilik ve eğitim çalışmaları yapmak üzere kümelenmeleri için projeler yaparken, yenilenebilir enerji ekipman firmalarına da İzmir’in yatırım ortamını tanıtıyoruz.” dedi.
Hitachi Zosen Inova firmasının Tedarik Yönetimi Başkanı Douglas Else-Jack ise konuşmasında Türkiye’de ilk projelerini gerçekleştirdikleri ve devamının gelmesini dilediklerini belirterek “Bugüne kadar Dünya’da 500’ün üzerinde enerji projesi yaptık. Türkiye’deki bu ilk projemiz için, buradan büyük hacimli alımlar yapacağız. Gerekli kalite standartlarını sağlayan ve bu proje ile bizimle çalışmaya başlayan tedarikçi firmalar, bundan sonraki tüm projelerimizde de iş ortağımız olabilecektir.” dedi.
Toplantı Hitachi Zosen Inova yetkililerinin tedarikçi firmalarla yaptığı birebir görüşmelerle tamamlandı.