Wyndham Grand Özdilek Oteli’nde gerçekleşen ve tek liste ile gidilen Genel Kurul’da, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı’nın listesi oybirliği ile seçildi. Genel Kurul’da yapılan tüzük değişikliği ile derneğin adı “Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği” olarak değiştirildi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ve çok sayıda iş dünyası temsilcisinin de katıldığı Genel Kurul’da bir konuşma yapan Alper Kalaycı, derneğin kuruluşundan bugüne süren gelişim çizgisini özetledi.
45 BİN KİŞİLİK DEV BİR AİLE
Malatya’dan Mersin’e, Adana’dan Ankara’ya kadar pek çok kentte faaliyet gösteren 87 Kurumsal, 20 Bireysel ve 26 Akademik Üyesi olan ENSİA’nın, Türkiye’de temiz enerji sektörüne çok önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Kalaycı, “Kurumsal Üyelerimizin sağladığı 45 bini aşan çalışan sayımızla bugün dev bir aileyiz. ENSİA, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da her paydaşına eşit uzaklıkta ve yakınlıkta duran; kamu otoritelerine saygılı, yapıcı öneri ve fikirlerini muhataplarına iletmekten çekinmeyen; ülkemizde yatırım yapan her firmayı ‘yerli’ olarak gören; yerli enerjinin yerli ekipmanla üretilmesi gerektiğini düşünen; sektörümüze yeni ana ve yan sanayi yatırımlarının çekilmesi noktasında inisiyatif alan; üyelerimiz arasında yeni, kalıcı ve güven esasına dayalı işbirliklerinin geliştirilmesi için çalışan dernek duruşunu sürdürecektir.” dedi.
TÜRKİYE ENERJİDE KAYNAK ZENGİNİ
Türkiye’nin Rüzgâr, Güneş, Jeotermal ve Biyokütle enerjisi kaynaklı elektrik enerjisi kurulu gücünün 23 bin Megavat’a (MW) ulaştığını hatırlatan Alper Kalaycı, bu kaynakların toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 23 seviyesine ulaştığını söyledi. Türkiye’nin potansiyeli düşüldüğünde gelinen noktanın yeterli olmadığını ifade eden Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ülkemizin potansiyeli çok daha büyük kapasitelere ulaşma imkânı tanıyor. Dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslarsak, sadece Amerika ve Çin’i kenara koyuyorum, konuştuğumuz kaynakların hepsine sahip olabilen tek ülke Türkiye. Bu dört kaynağın bir arada olduğu, kaynak zenginliği anlamında dünyadaki nadir ülkelerden bir tanesiyiz.”
VATANSEVER’E “ONURSAL BAŞKAN” UNVANI
Genel Kurul’da yapılan tüzük değişikliği ile 2016-2021 yılları arasında Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan EMA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever’e “Onursal Başkan” unvanı verildi.
Vatansever Genel Kurul’a hitaben yaptığı teşekkür konuşmasında, derneğin altı buçuk yıl içinde kat ettiği mesafenin tüm enerji sektöründe dikkatle izlendiğini vurgulayarak, Türkiye’nin üretim ve ihracatta yaşadığı katma değer sorunun çözümünde anahtar sektörler arasında yenilenebilir enerjinin geldiğine işaret etti.
Çandarlı Limanı projesinin, yenilenebilir enerjiye odaklanan özel bir endüstri bölgesi olması fikrini Türkiye gündemine ilk kez ENSİA’nın getirdiğini anımsatan Vatansever, ülkenin taşıdığı büyük üretim ve ihracat potansiyelinin harekete geçirilmesi için tüm sektörün ve kamu otoritesinin el birliği ile çalışması gerektiğini belirtti.
ENSİA Genel Kurulu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tibet Arbak’ın 2021-2022 Faaliyet Raporu sunumu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sayman Üye Murat Güler’in Mali Durum Raporu sunumu ve Denetim Kurulu Başkanı Ali Emre Demirel’in Denetleme Kurulu Raporu sunumu ve ibra edilmesi ile sona erdi.
2022-2025 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU
(Asil Üyeler) Alper Kalaycı, Murat Güler, Tibet Arbak, Murat Çekirdek, Onur Günduru, Bekir Girgin, Özgür Soysal, Samet Güldoğan, Osman Hisarciklioğlu, Erman Kaya , Ali Çamurdan, Mehmet Doğan, Ercan Türkoğlu
(Yedek Üyeler) Emre Ata, Elif Demirhan, Ozan Mamay, Serkan Çolakkaya, Hüseyin Devrim, Kardelen Vatansever, Ender Demirbaş, Ömer Koç, Cengiz Oğuzer, Enis Fakioğlu, Elvan Aygün, Zeynep Balca Yılmaz, Zeynep Şemsi Aysalar