Buna göre elektrik depolama yatırımı yapmayı taahhüt eden yatırımcılar, bu yatırımın kurulu gücüne eşit olacak şekilde rüzgâr ve/veya güneş enerjisi santrali yatırımları yapmak isterlerse doğrudan lisans alma hakkına sahip olacaklar. Yatırımcılara sağlanan bu avantaj, mevcut rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin kapasite artışları için de geçerli olacak. Bu yatırımlar Yenilenebilir Enerji Kaynak Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) da yararlanabilecek.
“GECELERİ GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETMEK DEMEK”
Yasa değişikliğini değerlendiren Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, alınan kararın Türkiye’de yeşil enerji dönüşümünün sağlanması yolculuğunda mihenk taşlarından biri olduğunu söyledi.
Enerji depolama yatırımlarını cazip hâle getirmenin, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasında kritik önemde olduğunu kaydeden Kalaycı, “TBMM’de kabul edilen bu yasa değişikliği gece saatlerinde GES’lerden, rüzgârsız havada RES’lerden sisteme enerji verilmesi anlamına geliyor. Bu önemli yasa değişikliğine imza atan tüm kamu otoritelerine teşekkür ediyoruz.” dedi.
“TÜRKİYE’Yİ BATARYA ÇÖPLÜĞÜNE ÇEVİRMEYELİM”
Enerji depolama sistemleri üzerine uzmanlaşan ENSİA Kurumsal Üyesi AHA Teknoloji A.Ş’nin Satış Müdürü Elvan Aygün ise yasa değişikliği ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında yeni bir döneme girdiği yorumunu yaptı.
Enerji depolama sistemleri ve yenilenebilir enerji santrallerinin birlikte kullanılması ile kesintisiz ve yeşil bir enerji kaynağının devreye gireceğini kaydeden Aygün, kullanılacak sistemlerin uluslararası yetkinliği kabul edilmiş yüksek teknoloji ürünü olmalarının önemine işaret ederek “Güzel bir karar aldık. Ancak uygulamada hata yaparak ülkemizi batarya çöplüğüne çevirmeyelim” uyarısını dile getirdi.
Elvan Aygün, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kullanılan ekipmanın kalitesi, dayanıklılığı, bataryaların ömür ve döngü kapasiteleri bu noktada önem arz ediyor. Enerji ve batarya yönetim sistemlerinin düzgün ve doğru çalışması, ürünün çalışma modları, tepki süresi ürün seçiminde önemli faktörler arasındadır. Teknik şartname detaylarının da en kısa sürede yayınlanmasını bekliyoruz. Yan hizmetler, şebeke kontrolü arbitraj gibi ana başlıklara daha çok yöneleceğiz gelecek günlerde. Enerji depolamak ciddi bir iştir kullanacağınız sistem her anlamda kaliteli ve güvenilir olmalıdır.”