Belki de hayatları boyunca hiç denize girememiş olan engellileri, güneşin sıcak yüzü, mavinin huzuru, denizin tuzuyla tanıştıracak olan proje, Başbakanlık koltuğunun el değiştirmesiyle askıda kaldı. Dünya Engelliler Haftası’nın kutlandığı dönemde engellilerin yüzünü güldürecek müjde niteliğindeki haber, 2003 yılından beri İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde faaliyet gösteren Dünya Engelliler Derneği’nden geldi. Kamuya ait atıl durumdaki kamp ve sosyal tesislerin engellilerin kullanımına açılmasını öngören söz konusu proje, geçen mart ayının başlarında Başbakanlığa sunulmuş ve incelemeye alınmıştı. Dünya Engelliler Derneği Başkanı Ali Karaibrahimoğlu tarafından hazırlanan proje, yaz sezonunda en az 2 bin engelliye, aileleriyle birlikte tatil yapma olanağı sağlanmasını öngörüyordu.
Başbakan Yıldırım’a özel çağrı
Başbakanlık koltuğuna Ahmet Davutoğlu’nun yerine Binali Yıldırım’ın gelmesiyle sonuçlanan süreçte projeyle ilgili Ankara’dan bir daha ses çıkmadığını söyleyen Dernek Başkanı Karaibrahimoğlu, “Bu değişiklik sırasında yaşanan karışıklık ve yeni dönemde projemiz gözden kaçmış olabilir. Ancak biz bu konuda olumsuz düşünmek istemiyoruz” diye konuştu. Başbakan Yıldırım’ın milletvekili seçildiği ve geçmişte Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu İzmir’e özel önem verdiğini dile getiren Karaibrahimoğlu, “Bilgisi olması halinde projemizin hayata geçmesi için özel bir çaba harcayacağını biliyorum. Sayın Başbakanımıza biz engellileri denizle buluşturacak projeyi hayata geçirmesi için çağrıda bulunuyorum” dedi.
“Dört duvar arasından çıkalım”
Türkiye’nin kıyı şeridinde kamuya ait çok sayıda kamp, misafirhane ve sosyal tesisin kapatıldığını ve atıl durumda olduğunu belirten Karaibrahimoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye’de nüfusun yaklaşık 12’si engelli. Ne yazık ki engellilerin birçoğu dört duvar arasında bir yaşam sürüyor. Sosyal hayata katılmalarının önünde sayısız engeller var. Dernek olarak bu engellerin kaldırılması için yaptığımız çalışmalar sırasında, milyonlarca engellinin tatil yapmasının önündeki engelin kaldırılması amacıyla yola çıktık.” Bu konuda hazırladığı projeyi daha önce çeşitli kurum ve kuruluşlara sunduğunu söyleyen Karaibrahimoğlu, çalışmasını son olarak Başbakanlığa sunma fırsatı bulduğunu söyledi.
Engelsiz otobüsler gerekiyor
Projenin ilk aşamasında devlet tarafından tahsis edilecek kamp ve tesislerin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiğini anlatan Karaibrahimoğlu, “Çözülmesi gereken ikinci büyük sorunu ulaşım konusu oluşturuyor. Bunun için de gerekli sayıdaki otobüsün engellilerin kullanımına uygun hale getirilerek tahsis edilmesi gerekiyor. Bunu başardığımız anda dernek olarak bu yaz sezonunda en az 2 bin engelli ve ailesine tatil yaptırabiliriz” dedi. Gelişmiş ülkelerin bazılarında engellilerin tatile yapması için özel otel ve tesisler bulunduğunu kaydeden Karaibrahimoğlu, şöyle devam etti: “Ayrıca denizin fizik tedavi ve rehabilite yönüyle iyileştirici etkisi nedeniyle sağlık sigortaları masraflarını karşılıyor.”
‘Bir rampa bile yapılmamış’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İnciraltı’ndaki Engelliler Merkezi’nde buluştuğu dernek üyeleri ve engelli arkadaşlarına bilgi vermek için buluşan Karaibrahimoğlu, engellilerin için yapılmış bu tesisin bulunduğu yerde denize inmek için özel bir rampa bile yapılmamış olmasına dikkat çekti. Engellilerin denize girmeleri ve tatil yapmaları yönündeki bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış olmasının sosyal devlet ilkeleriyle uyuşmadığına vurgu yapan Karaibrahimoğlu, Başbakanlık tarafından olumlu bulunan projesiyle devletin bu ayıptan kurtulacağının altını çizdi. Karaibrahimoğlu, “Denizle aramızdaki engelleri kaldırmak için tüm kurum ve kuruluşlara görev düşüyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Fadime Baştuğ (60): 36 yıldır dört duvar içindeyim. Bugüne kadar 36 yaşındaki oğlumla beraber hiç tatil yapmadım. Bize bu imkan sağlanırsa, böyle yerler yapılırsa, bizim kader arkadaşlarımızla beraber soluk alma fırsatımız olur.
Ayla Taşyürek (59): Bedensel engelli olmanın çok fazla zorlukları var maalesef. Ulaşımdan sosyal hayata kadar hep engeller var. Ben 4-5 yaşlarında denizle tanıştım. Bu konuda şanlıyım ama her engelli benim kadar şanslı değil.
ALİ KARAİBRAHİMOĞLU KİMDİR? 1955 yılında İzmir’de doğan Ali Karaibrahimoğlu, küçük yaşlarda geçirdiği hastalık nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalye ile sürdürmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı 18 yaşına kadar eğitim alamayan Karaibrahimoğlu, ilkokulu dışarıdan bitirdi. Ortaokul ve lise öğreniminin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden 1987 yılında mezun oldu. Hukukçu olma isteği İdari Yargı Hâkimliği sınavından sonra HSYK’nın ‘Engelliler hâkimlik yapamaz’ kararıyla gerçekleşemedi.
Konak, Buca ve Büyükşehir Belediyelerinin çeşitli kademelerinde görev yaptı, 2004 yılında emekli oldu. Engellilerin toplumla entegrasyonu yönündeki araştırmalarına öğretim yılları sırasında başlayan Ali Karaibrahimoğlu, kendi olanaklarıyla gittiği Almanya ve Hollanda da engellilerin sosyal ve iş yaşamlarını inceledi. 1985’te arkadaşlarıyla birlikte İzmir de ilk Ortopedik Engelliler Derneği’ni kuran Karaibrahimoğlu, Bedensel Engelliler Derneği İzmir Şube Başkanlığı, Ortopedik Özürlüler Federasyonu ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nda yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.