Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli sorunun istihdam sorunu olduğunu vurgulayan Yiğit, hazırladığı önergeyle konuyu TBMM gündemine taşıdı.Ülkemizde sayıları 10 milyonu bulan engelli vatandaşlarımızın engellilik oranlaması nedeniyle çok güç şartlar altında yaşamını idame ettirmeye çalıştığını ve engelli vatandaşlarımızın önündeki en büyük engelin engellilik oranları olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, bu oranlamanın yeniden belirlenmesi gerektiğini belirtti.Konuyla ilgili olarak Meclis kapanmadan önce Genel Kurul’da konuşma yaptığını da vurgulayan Yiğit, Sağlık Bakanı Sayın Dr. Ahmet DEMİRCAN tarafından yazılı olarak yanıtlanması amacıyla da önerge hazırladı. TBMM Başkanlığına sunulan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:“Engellilik genel olarak, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, duyusal, ruhsal ve sosyal yeteneklerin kaybedilmesi olarak tanımlanmaktadır. Yapılan çalışmalara göre ülkemiz nüfusunun yüzde 12’si engellidir. Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel ise istihdam sorunudur. İşsizlik ve çalışma yaşamından kaynaklanan sorunlar engellileri kuşatan sorunlar arasında, diğer sorunları doğuran ya da bu sorunların daha şiddetle yaşanmasına neden olan ana sorundur. Öte yandan engellilik oranları da istihdam konusunda çeşitli sorunlar doğurmaktadır. Örneğin yüzde 40 engellilik olarak kabul görüp işe girişlerde ve sınavlarda bu kapsamda değerlendirilirken yüzde 39 olan hem bu haklardan yoksun bırakılmakta hem de özel sektörde işe alınmamaktadır. Bu durumda olan milyonlarca insan vardır ve adeta kendi kaderlerine ve yoksulluğa mahkum edilmektedirler. Bu bağlamda;
1. Ülkemizde engelli sınıfında olan ne kadar vatandaşımız vardır? Bunların ne kadarı yüzde 40 ve üzeri, ne kadarı yüzde 40’ın altındadır?
2. Halen ülkemizde kamu ve özel sektörde istihdam edilen engellilerin sayısı ve bunların tüm engelliler içindeki oranı nedir?
3. Engellilik oranı yüzde 40’ın altında olduğu için bu sınıfta kabul görmeyen ancak “sağlam insan dururken ben niye engelli işe alayım” mantığıyla özel sektörde de iş bulamayan engellilerin durumuyla ilgili bir çözüm arayışı var mıdır?
4. Engellilik oranlarının yeniden değerlendirilmesi, derecelendirilmesi ve engellilik oranına göre işe alımların özendirilmesine ve teşvik edilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?
5. İstihdam edilen engellilerin engellilik derecesine göre kademeli bir şekilde erken emekli edilmesi yönünde bir planlama yapılmakta mıdır?
6. Kamuda ve özel sektörde istihdam edilen engellilere, karşı karşıya oldukları psikolojik durum göz önünde bulundurularak belli bir yıl aralığında “yıpranma tazminatı” ödenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?