ENSİA, yeşil dönüşüm için Almanya'da incelemelerde bulundu

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ENSİA) İzmir Kalkınma Ajansı ile paydaşı olduğu Best For Energy projesi kapsamında, üçüncü yurt dışı çalışma ziyareti Almanya’ya gerçekleştirildi.

ENSİA Kurumsal Üyesi firma temsilcilerinin yanı sıra Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden akademisyenlerin yer aldığı çalışma ziyareti kapsamında; Almanya’nın Hamburg kentinde Yenilenebilir Enerji Kümesi, Hamburg Ticaret Odası, Hamburg Enerji Kampüsü, Fraunhofer Rüzgâr Enerjisi Sistemleri Enstitüsü gibi merkezler ziyaret edildi. Türk heyetin ziyaretlerine, Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Yasemin Özak Coşkun ve Hamburg Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Yıldız Onur da eşlik etti.

“TAKSİCİ BİLE YEŞİL HİDROJENİ KONUŞUYOR”

Çalışma seyahati hakkında değerlendirmede bulunan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, ziyaret duraklarında Yeşil Hidrojen üzerine odaklandıklarını belirterek, “Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın hemen tüm ülkelerinde Yeşil Hidrojen üretimine yönelik farkındalık giderek yükseliyor. Bindiğiniz taksiyi süren şoför bile bu konuda yorum yapabilecek bilgiye sahip. Özellikle denizüstü rüzgâr enerjisi santrallerinden Yeşil Hidrojen üretimine yönelik teknoloji üretiminde kurumların çok yoğun çalışmalarına tanık olduk.” dedi.

Almanya’daki tüm kamu kurumu kuruluşları, liman işletmecileri, nakliye şirketleri, demiryolları, gemicilik gibi enerji tüketiminin olduğu sektörlerde Yeşil Hidrojen entegrasyonu ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Kalaycı, pilot projelerin uygulamaya başladığını, an itibarıyla bu projelerin ölçekleri büyütmeye odaklandıklarını söyledi.

“ÜNİVERSİTELERDE ÜRETİLEN BİLGİ HIZLA UYGULAMAYA ALINIYOR”

Almanya ziyaretlerinde birçok enstitüyü de ziyaret etme şansı yakaladıklarını sözlerine ekleyen Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Elbette her şey üniversitelerde ve enstitülerde başlıyor. Fikirlerin ortaya çıkması, bunların geliştirilmesi ve daha sonra özel sektöre sunulması aşamasında Almanya bizleri şaşırtacak kadar hızlı yol alıyor. Pilot projelerle de bunların olabilirliğini göstermiş durumdalar.

Mevcut doğalgaz sisteminde herhangi bir revizyona gerek kalmadan, ek bir depolama ve taşıma yatırımı yapmaya gerek kalmadan boru hatlarına yüzde 20’ye kadar Yeşil Hidrojen harmanlaması yapılabiliyor. Biz de iş insanlarımız ve akademisyenlerimiz ile beraber bu uygulamaları yerinde görme şansı yakaladık. Vizyonlarımızı artıran çok yararlı bir iş seyahati yaptık.”

Bir yılı geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşı ile Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinin Rusya’dan tedarik edilen doğalgaza bağımlılığın azaltılması için projeler geliştirdiklerini sözlerine ekleyen Kalaycı, Türkiye’nin bu süreçten çıkaracağı çok ders olduğunu kaydetti.

Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’ye göre yüzde 60 daha az güneşlenme süresine sahip olan Almanya güneş enerjisi kaynaklı kuruşlu gücünü 60 bin Megavat’ın (MW) üzerine taşırken, Türkiye Şubat 2023 sonu itibarıyla güneşten 9 bin 425 MW seviyesinde enerji üretiyor. Almanya’nın güneşte en verimli olan güney eyaletleri, Türkiye’nin bu enerji türünde en verimsiz bölgelerinden bile daha geride. Ülke olarak bu durumdan çıkaracağımız çok ders olmalı diye düşünüyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri