Mehmet ÖZDOĞRU
İhracat markası ArmaTrac ile 33 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk Traktör Markası Erkunt Traktör, bir ilke imza atarak Türkiye'den yurtdışına lisans veren ilk yerli üretici oldu. Erkunt Traktör, ihracat markası ArmaTrac'ı Afrika ülkesi Sudan'da üretmek için anlaşmaya vardı. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, benzer müjdelere devam edeceklerini belirterek, "Bugün 16 yıllık rüyamız olan Türkiye'den bir dünya markası yaratma hedefine bir adım daha yaklaştık. Türk girişimcisi, sanayicisi olarak bu gurur hepimizin" diye konuştu.
Bu projenin ülkemiz için önemine dikkat çeken Armağan, 2015 yılında Sudan’dan 99 yıllığına 780 bin dönümlük tarım arazisi kiralayarak büyük bir iş birliğine imza atan Türkiye’nin, Türk yatırımcıları ve şirketleri için büyük bir fırsat yarattığının altını çizdi. Armağan, "2009 yılından bu yana ihracat yapmayı çok önemsediğim bir ülke vardı. Sudan. Çok uğraştım. 2011 yılında ihracata başladım. Kaç defa gittiğimin sayısını unuttum. Sonuçta 2011'de ihracata başladığımız Sudan'a Türkiye'den bir traktör markasının lisansını veriyoruz. Ürün ihraç ediyoruz çok değerli bir şey. Marka ihraç edebilmek bunun bir üst kademesi. Çünkü, sizin malınız, sizin ürününüz oraya ihraç edilmeye başlandığı zaman siz orada sessiz bir güç haline geliyorsunuz" diye konuştu.
YENİ YILDA SUDAN TOPRAKLARINDA
Lisans anlaşmasının 1 Ocak itibariyle yürürlüğe gireceğini ve bu tarihten itibaren Erkunt Traktör'ün ihracat markası ArmaTrac traktörlerinin Sudan tarımına hizmet vermeye başlayacağını ifade eden Zeynep Erkunt Armağan, "Biz 1. 5 senedir onlara has, genel olarak Afrika'da üretilebilecek, satılabilecek sadelikte çok yalın ama fonksiyonunu hiç yitirmeyen performansı çok kuvvetli bir traktör ürettik. Mevcudu sadeleştire sadeleştire performans testlerine soka soka 1. 5 sene uygun hale getirdik. Güneş çok, traktörün boyunun uzaması da gerekiyor. Bütün havalandırma sistemi Sudan'ın toprağı çok kuru olduğu için ona göre uyarlandı. Onayın ardından Tarım Bakanlığı'na gönderdik. Tarla testine girdi. Onay aldı. Tamam dediler. Ocak'ta üretim başlıyor" müjdesini verdi.
AFRİKA ORTAK PAZARININ KAPISI ARALANDI
Sudan'ın, 19 üyesi olan Afrika Ortak Pazarı (COMESA) üyesi olduğunu hatırlatan Armağan şunları söyledi, "Afrika kıtasının en hızlı gelişen ve son derece verimli topraklara sahip olan Sudan, tarım sektörü açısından büyük potansiyel taşıyor. Özellikle henüz bozulmamış yani doğal tarım uygulamaları ile Türkiye’ye de büyük katkı sağlayacağına inandığım bu devletlerarası proje, Türkiye’den TİGEM’in liderliği ile hayat bulacak. Biz zaten 2009 yılından beri Sudan’ı çok doğru bir pazar olarak görmekte ve hedef ülkelerimizin 1'inci sırasında tutmakta iken iki devlet arasında imzalanan bu anlaşma sadece firmalara değil, ekonomilere de önemli bir katma değer yaratma adayı oldu. GIAD bizim yıllardır güvenerek çalıştığımız, Sudan’ın en profesyonel çalışan önemli kuruluşlarından birisi. Bugüne kadar distribütörümüz olarak devam ettirdiğimiz ilişkimizi bu üretim anlaşmasından sonra daha zengin ve yaratıcı hale getireceğimize inanıyorum. 19 Afrika ülkesinin AB benzeri, tamamen gümrüksüz alışveriş yaptığı, bir düzeni var. Bu üretimi yaptığımız zaman COMESA üyesi ülkelerin kapısı Erkunt Traktör'e, Türk sanayisine açılmış olacak"
BU İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEĞİZ
GIAD Grubu CEO'su İsmail Altayeb Abdalla ise traktör ve tarım ekipmanları alanındaki bu işbirliğinin daha da gelişmesi temennisinde bulundu. 12 farklı iş kolunda faaliyet gösteren grupta 19 şirket olduğu bilgisini paylayan Abdalla, "2014'ten bu yana değerli iş ortağımız Erkunt Traktör Sanayii A.Ş. ile işbirliğimizi daha da geliştirerek büyük bir anlaşmaya imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu anlaşma ile Sudanlı çiftçiler tarafından bilinen ve sevilen ArmaTrac, artık Sudan'da üretilecek ve ülkemizde giderek artan ArmaTrac taleplerine daha hızlı yanıt verilecek" dedi.