ESİAD Sanayi, Kalkınma ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla gerçekleştirilen dört serilik projenin üçüncü toplantısı, “Öz değerlendirmeyi Nasıl Yaparım?” başlığıyla yapıldı.
KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, toplantıya ana konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü İON Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy’un yaptığı panelde, İZKA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, MEXT Dijital Dönüşüm Lideri Ömer Cinpir, Yalın Üretim DDX Dijital Dönüşüm Danışmanı Zafer Kıvanç Özay yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, projede amaçlarının iş yapma süreçlerinde dijitalleşmenin önemini ortaya koymak, firmaların dijital olgunluk seviyelerini ölçmelerine, dijital dönüşüm yol haritalarını hazırlamalarına, gerekli altyapıyı oluşturmalarına, teknoloji tabanlı uygulamaları kullanmalarına ve beşeri kapasitelerini geliştirmelerine destek olmak olduğunu söyledi.
Dört serilik bu projeye, Kasım ayındaki ilk toplantıda “Dijitalleşme nedir?” sorusuyla başladıklarını hatırlatan Zorlu, “Aralık ayındaki toplantımızda, ‘Yönetim Kurulunu ve Takımı Nasıl Motive Ederim?’ sorusuna cevap aradık. Bugünkü konumuz ise, ‘Özdeğerlendirmeyi Nasıl Yaparım?’. Önümüzdeki ay, ‘Yol Haritamı Nasıl Hazırlarım?’ sorusuyla serimizi tamamlayacağız” dedi.
ZORLU: ÜÇÜZ DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
ESİAD Sanayi, Kalkınma ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masasının katkılarıyla geliştirilen projenin sonunda paydaşlarıyla birlikte ‘Dijital Dönüşüm Zirvesi’ düzenlemeyi planladıklarına dikkat çeken Sibel Zorlu, “Uluslararası rekabet gücümüz bakımından sadece dijital dönüşümü değil, yeşil dönüşüm ve toplumsal dönüşüm ayaklarını içeren üçüz dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Her birbiri birbiriyle bağlantılı ve birbirini tamamlayan bu ayaklarla tam anlamıyla dönüşümü yaşamamız mümkün. Öte yandan, dünya ticaretinden daha fazla pay alabilmek için, her boyuttan tüm firmaların değer zincirlerine entegre olmaları gerekiyor. Bu da yine dijitalleşme ile mümkün” diye konuştu.
Dijital dönüşüm sürecine nereden ve nasıl başlanması gerektiğinin firmaları tedirgin eden bir konu olduğunu belirten Zorlu, “bu süreçte en hassas konu ise dijital olgunluk seviyelerinin sağlıklı bir şekilde ölçülmesi ve ihtiyaçların her firmanın özelliklerinin dikkate alınarak belirlenmesi. İzlenecek yol haritasının doğru çizilebilmesi için, bu değerlendirmenin uygun yöntem ve yetkin kişilerin desteğiyle yapılması gerekiyor” dedi.
İNCİ: FİRMALARIN HANGİ AŞAMADA OLDUKLARINI BİLMELERİ ÖNEMLİ
ESİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Sanayi, Kalkınma ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci, firmaların dijital dönüşüm sürecinde olgunluk değerlendirmesinin hayati bir konu olduğunu vurgulayarak, pek çok işletmede dijitalleşme yolunda çeşitli seviyelerde başlangıç yapılmış olduğunu, ancak hangi aşamada olduklarının ölçülmesinin önemli olduğunu söyledi.
KENDİRCİ: FİRMALAR MAKİNE VE İŞGÜCÜNE ODAKLI, DİJİTALLEŞMEYİ ÖNE ÇEKMELİYİZ
Açılış konuşmalarının ardından panel öncesinde söz alan KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, KOBİ’lerin en büyük destekçisi kurum olarak KOBİ’lerin kurulduğu anda yol arkadaşlığı yaptıklarını belirtti. Kendirci, bu yol arkadaşlığı sırasında en büyük destekçilerinin STK’lar, Sanayi Odaları, Ticaret Odaları’nın olduğunu ifade ederek, bu tarz işbirliklerine her zaman önem verdiklerini söyledi. Kendirci, “Günümüzde emek ve sermayenin yanına dijitalleşmeyi de eklemek gerekiyor. Çok iyi makinelere, çok yetenekli çalışanlara sahip olsanız da dijitalleşme ayağınız eksikse verimsiz kalırsınız, dijitalleşme sağlamadıysanız eksik kapasite ile çalışıyorsunuz demektir” dedi.
KOSGEB’in “KOBİGEL” kapsamında dijitalleşme ile ilgili destekler verdiğini söyleyen Kendirci, “936 proje destekledik, 345 milyon TL destek sağladık. KOBİGEL Dijitalleşme için son çağrımızı da geçen ay, Aralıkta çıktık ve şu ana kadar aldığımız başvuruların en yükseğine ulaştık, 1500 başvuruyu bugün itibariyle aştık. Bu açıdan dijitalleşme konusunda farkındalığın arttığını görüyoruz” dedi.
KENDİRCİ: DDX PORTALINDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ SUNUYORUZ
Bu desteklerin yanında son dönemde dijital dönüşüm değerlendirme aracını TÜBİTAK TÜSSİDE ve Boğaziçi Üniversitesi ile beraber programlandıklarını söyleyen Kendirci, “bu kapsamda ilk eğitimler verildi, 37 dijital dönüşüm danışmanı yetiştirdik. Firmayı ve işleyişini inceliyorlar, bizlere rapor hazırlıyorlar. Bu kapsamda DDX portalı oluşturuldu. Bu portalda hem işletmeler, hem hizmet sağlayıcılar buluşuyorlar, işletmeler hizmet aldıklarında, maliyeti KOSGEB karşılıyor. 17 işletme portalda başvuruyu yapmış durumda” diye konuştu. Kendirci, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile anlaşma yapmak üzere olduklarını, 300 milyon avroluk destek alınacağını, 4000 işletmenin hedeflendiğini, işletmelerin portaldan başvuracağını, ölçüm yapıldıktan sonra işletmenin anlaşmalı bankalara giderek EBRD’nin sağladığı ucuz ve uzun vadeli destekten yararlanabileceklerini söyledi.
YAVUZ: DİJİTAL DÖNÜŞÜM OLGUNLUK ARACI SİTEMİZDE HİZMETİNİZDE
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, İzmir’i sanayisi ve ekonomisiyle beraber daha rekabetçi kılmak istediklerini ve bunun için çalıştıklarını vurgulayarak, “Yeşil ve Mavi Kalkınma Modeli perspektifinde çalışıyoruz. Dijitalleşme konusunda da yoğun bir çalışma içine girdik” dedi. Dijital dönüşümü algılamanın ilk adım olduğunu hatırlatan Yavuz, “İzmir için sektörlerden ve ölçeklerden bağımsız, firmaların kullanacağı dijital dönüşüm olgunluk aracı geliştirme çalışması yaptık. 2019 ve 2020 yıllarında bu çalışmaları yürüterek bir model geliştirdik. İZKA’nın internet sitesine giren firmalar bu aracı kullanabilirler, firmalar çok minik adımlarla bile dijital dönüşüm sayesinde verimliliklerini artırabilirler, firmaların ihtiyaçları birbirinden çok farklı, terzi usulü değerlendirme yapmak gerekiyor” diye konuştu.
CİNPİR: DÜNYANIN EN BÜYÜK DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZİYİZ
MEXT Digital Dönüşüm Lideri Ömer Cinpir, tüm enerjilerini Türk sanayisi için kullandıklarını söyledi. MEXT’in Ağustos 2021 yılında açılan bir teknoloji merkezi olduğunu ifade eden Cinpir, “Verilen hizmetin derinliği ve dokunulan insan sayısına bakıldığında dünyanın en büyük dijital dönüşüm merkezi olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi. Başvuran firmalara olgunluk değerlendirmeleri, danışmanlık, eğitim gelişim ihtiyaçlarında destekler sunulduğunu ifade eden Cinpir, “Dünyayı takip ediyoruz, bilgi topluyoruz ve bunu sektörlere aktarıyoruz. 160’dan fazla projemiz bulunuyor” dedi.
ÖZAY: ÜST YÖNETİM SÜRECE DAHİL OLMALI
Yalın Üretim DDX Dijital Dönüşüm Danışmanı Zafer Kıvanç Özay da dijital dönüşümde patronları, üst yönetimi ikna etmenin önemine dikkat çekti. İşletmelerin dijital yolculuğuna girerken önce hazırlanmaları gerektiğini söyleyen Özay, “Hazırlık dönemi ve olgunluğa ulaşmadan, israflarından arınmadan, kağıt üzerinde kurguyu tam oturtmadan sürece başlanan noktada sıkıntılar oluşabiliyor” dedi. Bütün çalışmalarda üst yönetimi işin içine sokmaya çalıştığını ifade eden Özay, “Önce bulunduğu noktayı doğru belirlemek gerekli ve dönüşüm sürecinde sıkıntı yaratacak noktaları görebilmek, sürecin öncesinde bunları tespit etmek doğru bir sistem kurulumu için çok önemli” diye konuştu.