“Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumun Türk sanayisine ve İşinsanlarına Etkileri, AB fonları” başlığı ile yapılan toplantıda Kaymakçı, Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeleri işinsanlarıyla paylaşırken, “Türkiye’nin AB ile ilerlemekten başka seçeneğinin olmadığını söyledi. Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, ESİAD olarak, Türkiye’nin AB ile bütünleşmesini bir çağdaşlaşma stratejisi olarak gördüklerini ve AB’ye uyum sürecinin ülkemizin her alanda ileri taşınmasında önemli rol oynadığını düşündüklerini söyledi.
Uyum çalışmaları sürdürülmeli
Özellikle son 5 yıldır AB ile ilişkilerimizde yaşanan tıkanıklığın hem katılım sürecine hem de ortaklık ilişkisine yansımış olduğuna işaret eden Karabağlı, “2016 yılından bu yana katılım müzakereleri fiilen durma noktasına geldi. Bu durum Haziran 2019’da AB Konseyi tarafından resmen teyid edildi. Gümrük birliğinin güncellenmesinin önünün AB tarafından siyasi gerekçelerle kapatılmış olması ise, AB ile ilişkilerde geldiğimiz noktayı en iyi şekilde özetlemekte. Artık Türkiye-AB ilişkilerinde gündemi, ağırlıklı olarak göç, güvenlik ve dış politika konularının oluşturduğunu ve bunların her iki tarafta da iç siyaset malzemesi olarak kullanıldığını gözlemliyoruz. Fasılların müzakereye açılıp açılmadığına bakılmaksızın; uyum çalışmalarının, ciddi, planlı ve kararlı biçimde sürdürülmesini Türkiye’nin geleceği için elzem görüyoruz” dedi.
Her iki taraf da çaba sarf etmeli
Ülkemizde de başlatılan Yeşil Mutabakat sürecini, uyum çalışmalarının ve Türkiye ile AB ilişkilerinin canlandırılması bakımından bir fırsat olarak gördüklerinin altını çizen Karabağlı, “Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum Türk sanayisinin geleceğini ilgilendiren en önemli konulardan biri olarak karşımızda. Halihazırda toplam ihracatımızın yüzde 41,7’si AB ülkeleriyle gerçekleştiriliyor. AB ile aramızdaki Gümrük Birliği ve küresel değer zincirleriyle bütünleşme hedefimiz, Türkiye’nin sanayisinde yeşil dönüşümü başarıyla gerçekleştirmesini zorunlu kılıyor. Türkiye-AB ilişkilerinde işbirliğinin ve sağduyunun hakim olduğu yeni bir döneme geçilmesini umuyor, her iki tarafın da yapıcı bir yaklaşımla karşılıklı taahhütlerini yerine getirme yönünde yeniden çaba sarf etmesini diliyoruz” diye konuştu.
“Fonlardan yararlanın”
Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı da yaptığı konuşmada Türkiye-AB ilişkilerinin seyri hakkında ESİAD üyelerini bilgilendirdi. AB hedefinin hala Türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren Kaymakçı, ülkemizin çıkarları için AB ile müzakereleri ilerletmekten başka seçeneğimizin olmadığı söyledi. Kaymakçı, Türkiye ile AB arasındaki 18 Mart Mutabakatı’nda yer alan; katılım müzakerelerine devam edilmesi, gümrük birliğinin güncellenmesi, yüksek düzeyli diyalog toplantıları, terörle mücadelede işbirliği, vize serbestisi ve göç konularında bilgi vererek, son gelişmeleri anlattı.
Türkiye’nin politikalarını AB’ ile uyumlu hale getirmeye çalıştıklarını belirten Kaymakçı, Türkiye ile AB ilişkilerinde mali işbirliği mekanizmasının son derece iyi işlediğini belirterek; “AB’nin yaşamımızı doğrudan etkileyen ve destek veren birçok programları var. Bu programlardan ESİAD olarak mutlaka yararlanmalısınız. Bu kapsamda, 95,5 milyar euro fona sahip Ufuk Avrupa Programı’ndan faydalanabilmek için TÜBİTAK’ın da kapısını çalmakta fayda var. Ayrıca, Türkiye’nin Çevre ve İklim Programı LIFE’a dahil olabilmesi için de çalışıyoruz. Türkiye’deki kurumlar AB fonlarından azami bir şekilde yararlanmalı” dedi.