Eski tohumlar yeni nesillerle buluştu

Bornova Belediyesi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlendiği Tohum Takas Şenliği’nde eski ve yerel tohumlar yeni nesillerle bir araya getirdi.

Hem tohum takası yapıldı, hem de kendi bahçelerinde organik üretim yapmak isteyen vatandaşlara tohum dağıtıldı. Şenlik kapsamında düzenlenen panelde konuşan 65 yaşındaki yerel üretici Fatma Demir, katılımcılara deneyimlerini anlattı. Demir, “4 çocuk, 10 torun sahibiyim. Daha doktor yüzü görmedik. Bunu doğal ürünlere borçuluyuz” diye konuştu.

 

Bornova Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tohum Takas Şenliği, Büyükpark’ta Türkiye’nin dört bir yanından yerel üreticilerin, vakıfların, derneklerin, belediyelerin ve tohum merkezlerinin katılımıyla gerçekleşti. Şenlikte, yerel ve eski tohumlar yeni nesillerle buluşturuldu. Büyükpark’ta kurulan stantlarda hem tohum takası yapıldı, hem de kendi bahçelerinde organik üretim yapmak isteyen vatandaşlara tohum dağıtıldı.

Aynı alanda düzenlenen panelde de yerel tohumların ve doğal üretimin önemi anlatıldı. 

Doktor yüzü görmedik

10 yaşından beri tarımla ve hayvancılıkla uğraşan 65 yaşındaki Fatma Demir, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Yerel tohumlarla üretilen doğal besinlerin sağlıklı nesillerin yetişmesi için çok önemli olduğunu söyleyen Demir, “10 torun, 4 çocuk sahibiyim. Daha hiçbiri doktor yüzü görmedi. Çünkü biz kendi ürettiğimiz bitkisel ve hayvansal gıdaları tüketiyoruz” dedi.

Tohumlarımız kaybolmasın

Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Zerrin Çelik, yoğun ilgi gören şenlikte, yerel tohum ve organik üretimin ne olduğunu anlattı.  Yerel tohuma sahip çıkan üreticilerin giderek azaldığını söyleyen Çelik, “Bunun önemini gençlere anlatmamız gerekiyor. Tohum takası da işte bu yüzden çok önemli. İnsanlarla birlikte tohumlar kaybolmasın” diye konuştu.

Değerlemize sahip çıkalım

Anadolu topraklarının ürün çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirten Bornova Ziraat Odası Başkanı Ferdan Çiftçi ise yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Çiftçi, “Dünya üzerindeki tüm gıdalar biz de var ancak üretici üretimde zorlanıyor, tüketicide bu gıdalara ulaşımda. Çok önemli değerlerimiz olan tarıma dayalı sanayi kuruluşları bir bir kapanıyor. Ne yazık ki kaynaklarımızı doğru kullanamıyor, sahip çıkamıyoruz” dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri