Özellikle yüz bölgesinde dudak yanak gibi bölgelerde yapısal veya yaş ile oluşan eksiklik olan bölgelerin çeşitli materyaller ile iğne veya kanül gibi çeşitli enstrümanlar yardımıyla enjekte edilerek yapılmasına estetik amaçlı dolgu işlemi diyoruz. Genellikle ofis şartlarında lokal anesteziyle kolaylıkla yapılabilmektedir. Uygun şartlarda yapıldığında ertesi gün az bir şişlik ile normal hayata devam edilebilmesi en çekici özelliğidir. Uygulama sonrası hemen sonucun ortaya çıkması kişileri çok mutlu etmektedir.
Dolgu materyallerine baktığımızda hazır alınabilen veya kişinin kendi vücudundan alınıp uygulanabilen birçok çeşit ürün karşımıza çıkmaktadır. Bunların bazıları kalıcı, bazıları kısmi kalıcı, bazıları da zamanla eriyen özelliktedir. En sık kullandığımız dolgu malzemesi hyaluronik asit içeren preparatlardır. Bunun yanında kişinin kendi vücudundan alınan yağ gerfti, çeşitli işlemlerden geçirilerek uygulanması bir başka favori prosedür. Yağ grefti uygulaması biraz daha zahmetli olması nedeniyle 2. planda kalmaktadır.
İlginçtir ki polikliniğime ameliyat için başvuran bazı kişiler sadece dolgu uygulamasıyla mutlu olabilirken, dolgu uygulaması için başvuran bazı kişilere de ise ameliyat yapılmadan güzel bir sonuç almak mümkün değildir. Bu yüzden, doğru kişi seçimi, her işlemde olduğu gibi önemli. Örneğin üst dudağı ince ve sönük bir hastaya yapılan 5 dakikalık dolgu işlemi sonrası sonuç kişiyi çok mutlu edebilmektedir.
Bu işlem için 3 güvenlik noktası bulunmaktadır.
1- Konusunda uzman ve deneyimli kişilerce yapılmalıdır. Peki bunlar kimlerdir, Plastik cerrahi ve Dermatoji uzmanı olan doktorlar tarafından yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı yönergesi de bu yöndedir. Şu an ülkemizde uzmanlığı olmayan pratisyen hekimleri bırakın bu işlemi kuaförler bile yapmaktadır. Bizde birçok yanlış yapılan işlemleri düzeltmekle uğraşmaktayız.
2- Doğru dolgu maddesini doğru bölgeye yapmak önemli. Özellikle hyaluronik asit içerikli birçok dolgu markası bulunmaktadır. Bu dolgu maddelerinin yüzde farklı bölgeler için farklı fiziksel özellikte dolguları vardır. Yanlış dolguyu yanlış bir yere yaparsak topaklanma , granulom oluşumu , kronik ödemleşme gibi kalıcı problemler le karşılaşabiliriz ve bu dolgu işi keyiften bir felakete dönüşebilir. Hastalık geçişi açısından özellikle hayvan kaynaklı dolgulardan uzak durulması önemlidir.
3- Dolgu markası önemlimi? Kendini kanıtlamış, uzun süre kullanımları sonrası çok büyük problemlere sebep olmadığı ortaya çıkmış dolgular kullanılmalıdır, tabii ki bu tür dolgular biraz pahalı olmaktadır. Mutlaka bu işlemi yaptırıken kullanılan dolgu markası ve özellikleri hakkında bilgilendirilme isteyiniz.
4- Kalıcımı eriyen dolgu mu yaptıralım? Şimdiye kadar kendi ispatlamış ve problemler yol açmamış kalıcı bir dolgu üretilememiştir. Bu yüzden eriyen dolgular kullanmak daha güvenlidir. Günümüzde yapılan kalıcı dolgular mevcuttur ama özellikle yüzeyel uygulamlarda problemler ortaya çıkma olasılığı fazladır.
Sonuç olarak yukarda anlattıklarıma dikkat edilirse dolgu yaptırmak, kolay uygulanabilen, işgücü kaybına neden olmazyan, keyifli ve güvenli bir işlemdir.