Baştan sonra yenilenen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Anatomi Anabilim Dalı Makroskopi Laboratuvarının açılış törenine, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı ve EÜTF Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Çoğulu, EÜTF Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Ertürk ve öğretim elemanları katıldı. EÜTF Anatomi Anabilim Dalının ‘Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar Tıpta Mezuniyet Öncesi ve Sonrası Eğitimde Tersyüz Sınıf Uygulaması Güdümlü Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen yenilemeler çerçevesinde Anatomi Anabilim Dalının hak ettiği teknolojik ve fiziki imkanlara kavuştuğunu dile getiren Rektör Budak, Makroskopi Laboratuvarının, eğitim alan öğrencilerin, vücut yapısına hakim olmaları amacıyla insan vücudunun organ ve ayrıntılarını öğrendikleri en önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.
10 YILDA 100’DEN FAZLA ULUSAL VE ULUSLARARASI WORKSHOP
Anatomi Anabilim Dalının önlisans, lisans ve lisansüstü teorik derslerle birlikte farklı fakültelerde, meslek yüksekokullarında 3 binden fazla öğrenciye yaklaşık 4 bin 500 anatomi dersi verdiğini hatırlatan Rektör Budak, “Sadece Tıp Fakültemiz için değil, üniversitemizde yürütülen eğitim-öğretim faaliyetleri ve araştırma projeleri için değerli bir anabilim dalıdır. Bu ağır sorumluluğu yerine getiren Anatomi Anabilim Dalının değerli akademisyenleri, ayrıca, tıp ve diş hekimliği uzmanlık alanlarına yönelik teorik-uygulamalı ulusal ve uluslararası mezuniyet sonrası eğitimler düzenlemektedir. Bu kapsamda anabilim dalımız son 10 yılda 100’den fazla ulusal ve uluslararası workshop düzenlemiş, üniversitemizin uluslararası platformda tanınırlığına hizmet etmiş ve uluslararası iş birlikleri geliştirmemizi sağlamıştır.
Anabilim Dalımız bünyesinde bulunan laboratuvarlar ve ünitelerde, akademisyenlerimiz Avrupa Birliği, TÜBİTAK, KOSGEB, BAP gibi araştırma projelerini yürütmekte, patentli ameliyat cihazları ve teknikleri geliştirmekte, özgün eğitim modelleri ile plastinatları üretmekte ve bilimsel değeri yüksek makale ve kitaplar yayınlamaktadır. Bu vesileyle gerçekleştirdikleri özverili çalışmaları dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
500 METREKARELİK ALAN KULLANIMA AÇILDI
Yenileme çalışmalarının tamamlandığını ve 500 metrekarelik alanın kullanıma açıldığını vurgulayan Rektör Budak, “Anabilim Dalımızın özellikle ‘Diseksiyon Laboratuvarı’, ‘Makroskopi Laboratuvarı’ ve ‘Klinik Anatomi Birimi’nde pek çok yenileştirme faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Bu sayede anabilim dalı öğretim üyelerine ve personeline daha etkin ve verimli bir çalışma imkânı sağlanmıştır. Fiziki yenileme çalışmalarının yanında, Anatomi Anabilim Dalına daha önce bulunmayan teknik altyapı imkânları ve yeni cihazlar kazandırılmıştır. Söz konusu altyapı imkânları ile kurumumuzda Avrupa Birliği UFUK 2020 projesi hayata geçirilmiştir. Proje, bilimsel tasarımı ve çalışmaları yenilenmiş fiziki şartlar ve teknolojik altyapı imkânlarıyla gerçekleştirilmiştir. Projeden üretilen cihazlar patentlenmiş ve ameliyatlar hastanemizde yapılmaya başlanmıştır.
Tıp Fakültemizde gerçekleştirilen bu yenileme çalışmaları, sadece üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma altyapılarına yapılmış katkılar olarak görülmemelidir. Söz konusu imkânlar, üniversitemizin bölge hastaneleri ve diğer kurumlar için de öncü araştırma üniversitesi kimliğini kuvvetlendirmiştir. Anatomi Anabilim Dalımızın yenilenmiş fiziki şartları ve geliştirilen teknolojik altyapısıyla başarılı çalışmalarını daha modern şartlarda gerçekleştirecek olmasının mutluluğunu yaşıyor, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
HAYATİ ÖNEMDE
EÜTF Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Ertürk, yenilenen alanın hayati önemde olduğunu dile getirip, “Makroskopi binamız talihsiz bir yangın nedeniyle bir süre kullanım dışı kaldı. Anabilim dalımızın Makroskopi binası çok önemli. Tıp Fakültemiz ve onun haricinde birçok fakülte, meslek yüksekokulu ve sağlık bilimleri enstitüsüne bağlı çok sayıda bölüme verdiğimiz pratik ve uygulamalı eğitimler binamızın hayati önemde olduğunu gösteriyor. Tadilat ve yenileme süreçlerinin ardından Makroskopi binamız modern, rahat ve güvenli bir çalışma ve eğitim alanına dönüştü. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamıza ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Fakültemize ve üniversitemize hayırlı olsun” dedi.
Açılışın ardından törene katılanlar yenilenen alanlarda incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Ertürk, Rektör Budak ve beraberindekilere laboratuvar ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.