Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında 17 hedefin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu hedefler doğrultusunda yoksulluğun son erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı gibi konular hakkında tüm dünyada önemli çalışmalar yürütülüyor. Üniversite olarak bizler de bilim ayağında gerekli katkıyı sunabilmek adına projeler üretiyoruz. Tüm birimlerimiz çalışmalarında söz konusu hedefleri kapsayıcı içerikler üretiyorlar” dedi.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına (UNDP) 2030 yılına kadar rehberlik edeceğini belirten EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen SKA, Ocak 2016’da yürürlüğe girdi ve 2030’a kadar UNDP politikası ve finansmanına rehberlik edecek. Sürdürülebilir kalkınma anlayışı, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişme hedeflerinde ortak paydayı “sürdürülebilirlik” olarak belirledi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları farklı gelişmişlik seviyesindeki ülkeler için geçerli 17 evrensel hedeften oluşan bir eylem çağrısı. Türkiye, 1996 yılından itibaren küresel iş birliklerini gündemine aldı ve yeni dönemde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda yerel ve küresel çözümler üretmeye başladı” diye konuştu.
HER ALANDAKİ AMAÇLARA KATKI SAĞLANIYOR
EÜ Fen Fakültesi özelinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yapılan katkılara değinen Prof. Dr. Ayaz, “Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, yürütmekte olduğu projeler ile bu amaçların pek çoğuna katkı sağlayan çıktılar elde etmeyi hedefliyor. Fakültemiz bünyesindeki bölümlerin tamamının katkı sağladığı, farklı hedef kitleleri olan bu projelerle ilk, orta öğretim başta olmak üzere pek çok kesimle etkileşim sağlandı ve sürdürülebilirlik konularında çalışılarak farkındalık oluşturuldu. Çocuklar için bilim kütüphanesi kurulması, okullarda verilen eğitimin temel bilimsel kökenlerini anlatan ve uygulamalar geliştiren projeler ile farklı yaş gruplarının katılımıyla gerçekleştirilen ve yaparak-yaşayarak öğrenmeyi amaçlayan uygulamalarımız, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından ‘Nitelikli Eğitim’ ve ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ amaçlarına hizmet diyor. Konu bazında bakıldığında iklim değişimi ile mücadelenin ilk ve orta öğretim öğrencileriyle paylaşıldığı projeler önceki amaçların yanında ‘İklim Eylemi’ amacına, Biyokütle üretimi gibi projelerimiz ise ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’ ile ‘Sorumlu Üretim ve Tüketim’ amaçlarına katkı sağlayan uygulamalarımız. Özellikle Biyoloji, Kimya ve Biyokimya bölümlerimizde gerçekleştirilen projelerle ‘ Sudaki Yaşam’ ve ‘Karasal Yaşam’ amaçlarına yönelik eğitim ve uygulamalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
Prof. Dr. Ayaz, Ege Üniversitesinin kurumsal olarak benimsediği, katkı sunduğu Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlara, Fen Fakültesinin tüm bölümleriyle katkı sağlamaya ve kapsamına daha çok amacı yerleştirmeye devam edeceğini belirterek sözlerini noktaladı.