Uzun yıllardan beri kefir sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak adına tüketilir. Vücut direncini arttırır. İçeriğinde yer alan probiyotikler sayesinde bağırsak hastalıkları, hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarına iyi gelir. İçerisinde birçok katkı maddesi bulunan hazır kefirler yerine evde kendiniz doğal ve bir o kadar da sağlıklı olan kefir hazırlayabilirsiniz. Üstelik yapımı da çok kolay…
İşte aşama aşama evde kefir hazırlamanın püf noktaları…
1 aşama:
Kefir mayası yapan bir arkadaşınız varsa ilk olarak işe ondan bir miktar maya isteyerek başlamalısınız. Ancak böyle bir imkânınız yoksa aktardan kefir kültürü satın alabilirsiniz.
2 aşama:
Kefir tanelerinin mayalanması için süt kullanmanız gerekir. Tadı sütle ayrana benzeyen kefir, için pastörize sütleri veya doğal sütleri kullanabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kefire yarım litre süt gerekmektedir. Kefirin kıvamı ayrandan bir miktar koyu olmalıdır. Ayrıca sütün oda sıcaklığında olması önemlidir.
3. aşama:
Kefiri mayalarken kesinlikle cam kavanoz veya cam kap kullanmanız gerekir. Çünkü metal kaplarla yapılan kefir özelliğini kaybeder ve kıvam almaz. Cam kavanozun içine kefir tanelerini ve yarım litre sütü koyup kapağını iyice kapatın. Doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde oda sıcaklığında 2 gün bekletin.
4 aşama:
Mayalanan kefirinizin bulunduğu cam kavanozun kapağını yavaşça açın ve derin, geniş ağızlı bir cam kaba süzgeç yardımıyla süzerek koyun. Plastik malzemeden üretilmiş süzgeçleri tercih edin. Metal süzgeç kullanmayın.
5. aşama:
Süzülen kefir tanelerini soğuk su ile yıkayın. Kefiri yaparken kullanılan cam kavanozu da her defasında temizleyin. Daha sonra kefirleri cam kavanoza geri koyabilirsiniz.