Koronavirüs salgını ile birlikte önce geçici olarak başlayan evden çalışma olgusu, pek çok çalışan için kalıcı hale geldi. Buna paralel olarak da güvenlik konusu önem kazandı. Evden çalışılırken, uzaktan ofis ağına erişiliyor ve sanki ofis yerel ağındaymış gibi çalışılıyor. Bir açık durumunda, eğer ev ağı yeterince güvenli değilse şirket bilgilerinin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesi riski oluşuyor.
Bu nedenle evden çalışmayı kalıcı hale getiren şirketler bazı önlemler alıyor. Evden çalışanların ağ güvenliği için kendilerinin dikkat edeceği ve yapabileceği şeyler de var. Kablosuz ağ pazarının lider markası TP-Link® Teknik Mühendisleri, ağ güvenliği konusunda kullanıcılara bazı önerilerde bulunuyor.
VPN özellikli modem/router tercih edilmeli
TP-Link mühendisleri, evden çalışanların modem ya da yönlendiricilerinin mutlaka VPN özelliğine sahip olması gerektiğini belirtiyorlar. Modemlerdeki VPN özellikleri arasında en yaygın kullanılan IPsec VPN sayesinde, herhangi bir ağa bağlanırken bağlantının, gönderilen/alınan paketlerin şifrelendiğini ve kimlik tespitinin engellendiğini söyleyen uzmanlar, VPN özellikli modem/router kullananların IPsec VPN bağlantı seçeneğini tercih etmelerini öneriyorlar. Bu sayede IP adreslerinin gizleneceğini ve şirket bilgilerinin de güvende olacağını vurguluyorlar.
Evden çalışanların mutlaka dikkat etmesi gereken bir başka konu ise ağ adı ve şifresi. TP-Link mühendisleri, mutlaka güvenli bir ağ şifresi oluşturulmasını önemle belirtiyorlar. Harf ve rakamların karışık olarak kullanıldığı, uzun ve kırılması zor şifrelerin tercih edilmesini öneriyorlar. Kolay bulunacak, hemen akla gelebilecek şifreler, sadece evden çalışanlar için değil tüm internet kullanıcıları için riskli.
Misafir Ağı kurulmalı
Evden çalışanların elbette evlerine konuklar da geliyor ve gelen konuklar ev ağına bağlanmak isteyebiliyorlar. Ağ adının ve şifresinin tanıdık da olsa başkalarıyla paylaşılmasının, ağ güvenliği için ciddi bir risk olduğunu belirten TP-Link mühendisleri, yeni nesil modem/router’larda Misafir Ağı özelliğinin olduğunu söylüyorlar. TP-Link’in Android ve iOS destekli Tether uygulaması ile akıllı telefonlardan son derece kolay bir şekilde Misafir Ağı’nın oluşturulabileceğini söyleyen uzmanlar, eve gelen konukların Misafir Ağı üzerinden, ağ adı ve şifresini öğrenmelerine gerek kalmadan internete erişebileceklerine dikkat çekiyorlar.
Ev ağına dışarıdan bir cihazın bağlanması da önemli bir sorun ve risk. TP-Link mühendisleri, Tether uygulamasında bu konuya ilişkin özellik de yer aldığını söylüyorlar. Ev ağına mevcut cihazlar dışında farklı bir cihaz bağlandığında Tether uygulaması üzerinde uyarı alınıyor ve bu istenmeyen cihazların ağa erişimi engellenebiliyor.
Evden çalışanların ağ ürünlerinin yazılımlarının güncelliklerini denetlemelerinin önemine değinen uzmanlar, bu önlemlere dikkat eden kullanıcıların hem daha güvenli bir ağ oluşturacaklarını hem de ağın veriminin artacağını vurguluyorlar.