Eylül Bebekler, Çocuklarla Buluşacak

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) engelsiz toplum konusunda farkındalık yaratmak ve akran reddini önlemek için hayata geçirdiği ‘Eylül Bebekler’, İzmir’de 2022-2023 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla öğrencilerle buluşacak.

Engelsiz toplum konusunda farkındalık yaratmak ve özel gereksinimli bireylerin sosyal rollerine dikkat çekmek amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından hayata geçirilen Eylül Bebekler Projesi’nin yerelden ulusala yayılması için ilk adım atıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı resmi okul öncesi kurumlarda akran reddinin erken yaşlarda önüne geçmek amacıyla Eylül Bebekler ile eğitim verilecek.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür’ün katılımıyla imzalanan protokolle, kentteki okul öncesi öğretmenlerine ve kurumlarına DEÜ Buca Eğitim Fakültesi aracılığıyla Eylül Bebekler ile ilgili bilgilendirme yapılacak. Protokolün hayata geçirilmesiyle elde edilecek çıktıların ardından Eylül Bebekler Projesi’nin ülke genelindeki tüm okul öncesi kurumlara yaygınlaştırılması hedefleniyor.

FARKINDALIĞI ARTIRACAĞIZ

Protokol töreninde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, engelsiz üniversite ve engelsiz toplum hedefleri doğrultusunda birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Çıktığımız bu yolda birçok kazanım sağladık. Farklı birimlerimiz ve programlarımız Mekanda Erişilebilirlik, Yeşil Bayrak, Engelsiz Program Nişanı almaya hak kazandı. Erişilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olduk. Bunların dışında da birçok çalışmaya imza attık, atmaya devam ediyoruz. Çalışmalarımızdan bir tanesi de engellilik kavramına ilişkin yanlış fikirlerin ve akran reddinin önlenmesi amacıyla başlattığımız Eylül Bebekler projesiydi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat Mücahit Yentür ile imzaladığımız protokolle adını üniversitemizden alan Eylül Bebekler’in Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı kurumlarda eğitim amaçlı kullanılmasını ve hocalarımıza eğitim verilmesini sağlayacağız. Projenin İzmir’den başlayarak ülkemize yayılmasını hedefliyoruz. Protokolle, okul öncesi kurumlarda eğitim gören evlatlarımızın akran reddine karşı bilgilenmesini ve özel gereksinimli bireylere yönelik bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

2022-2023 eğitim-öğretim yılında okul öncesi öğrencilerine yönelik verilecek eğitimlerle uygulama ve tanıtım etkinlikleri gerçekleştirileceğini söyleyen Rektör Hotar, “Protokolün hayata geçirilmesiyle elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaşacak ve toplumsal farkındalığı artıracağız. Konuyu paylaştığımız andan itibaren projemize büyük ilgi gösteren İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür’e, projenin başlamasına ve ilerlemesine katkı sağlayan Buca Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Esra Bukova Güzel’e ve değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum. Protokolümüzün hayırlı uğurlu olmasını diliyor; hayırlı sonuçlar getirmesini diliyorum” dedi.

PROJEYİ ÖNEMSİYORUZ

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ise Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Türkiye’nin köklü ve öncü üniversiteleri arasında yer aldığını belirterek, “DEÜ Buca Eğitim Fakültesi ile işbirliği yapmak bizi daha güçlü kılacak. Yaklaşık 8 ay önce göreve başladık. Göreve başladığımız ilk günden bu yana Dokuz Eylül Üniversitemizle yakın ilgi, alaka ve beraberlik içerisindeyiz. Okul öncesi eğitim de Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer’in en çok önem verdiği konular arasında yer alıyor. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 5 yaşındaki bütün çocuklarımızın okul öncesi eğitim almasını hedefliyoruz. İzmir’de 5 yaşta eğitim seviyemiz yüzde 65’lerden yüzde 90’lara yükseldi.

Önümüzdeki yıl yüzde 100’e çıkarmak istiyoruz” dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı çalışmanın çok önemli olduğuna değinen Yentür, “Eğitim bizim en temel basamağımız ve bizim için çok özel olan çocuklarımız var. Akranlarından farklılık gösteren çocuklarımızın hayata hazırlanması ve velilerimizin desteklenmesi noktasında Eylül Bebekler Projesi’nin rolünü önemsiyoruz. Bazı şeyleri anlatmak yerine onları ortaya koymak, akademik destek almak işimizi kolaylaştıracaktır. Okul sadece ders işlemek değil, hayata hazırlamaktır. Toplumsal bilinç düzeyinin artırılmasına katkı koyacak projenin hayata geçirilmesini noktasında başta Rektörümüz Sayın Nükhet Hotar olmak üzere, dekanımıza ve emek veren herkese teşekkür ediyorum. Eylül Bebekler, eylül ayı ile birlikte öğrencilerimizle buluşacak” diye konuştu.

EYLÜL BEBEKLER PROJESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin özel gereksinimi olan bireylerin sosyal rollerine dikkat çekmek ve engelsiz toplum konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ürettiği ‘Eylül Bebekler’ ile

çocukların sıklıkla maruz kaldıkları akran reddini önlemek ve durumları hakkında bilgi edinilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında her bebek, mevcut engel durumunu tanımlayacak şekilde oluşturuldu. Ulusala yayılması için ilk adımını atıldığı proje ile işitme yetersizliği, fiziksel yetersizlik, görme yetersizliği, down sendromu, albinizm, marfan sendromu ve dwarfism sendromuna da dikkat çekiliyor. Projenin ismi de Dokuz Eylül Üniversitesi’nden geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri