Kanlıca mantarı, yenilebilen bir mantar türüdür. Kanlıca mantarı yüksek miktarda protein ve amino asit içerir. Kanlıca mantarı, Russulaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı Lactarius Salmonicolor, Lacta Deliciosus ve Lactarius Deterrimus olan üç türü bulunur ve ülkemizde bu üç tür ortak isimle kanlıca mantarı olarak bilinmektedir. Türkiye'de en çok bilinen yaban mantarı türüdür. Ülkemizde birçok bölgede bulunabilen kanlıca mantarı şapkası turuncu renkli bir mantardır. Görüntü olarak şapkası 4-14 cm arası büyüklükte olabilir. Genelde kuru bir mantardır ve yağmur suyu ile ıslanır. Peki bu kadar değerli bir mantar çeşidi olan kanlıca mantarının faydaları nelerdir? Kanlıca mantarı nelere iyi geliyor? İşte kanlıca mantarının faydaları...
Kanlıca mantarının faydaları
Yüksek miktarda amino asit ve protein barındıran kanlıca mantarı, besin değeri en yüksek mantar türüdür. Başta ızgara olmak üzere sote, kavurma, börek, turşu ve ekmek yapımında kullanılır.
İşte kanlıca mantarının faydaları...
-Yüksek miktarda amino asit içerir. Aminoasitler, vücudun protein dengesi için büyük önem taşır ve protein açısından önemli bir besin kaynağıdır.
-Kanlıca mantarı, vücudumuz için yararlı olan kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller içerir.
-B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Bu durumda bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur.
-Tansiyonu dengeler ve düşmesini engeller.
-Şeker hastalığı tedavisinde kullanılır.
-Kanser önleme açısından faydalıdır.
Kanlıca mantarını tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kanlıca mantarı kızartma yapıldığınızda içerdiği besin değeri düşmektedir. Fakat sote veya diğer besinlerle beraber piştiğinde besin içeriği açısından daha zengin bir besine dönüşür. Çam ağaçlarının dibinde yetişen kanlıca mantarı koyu kırmızı renktedir. Meşe ağaçlarının dibinde yetişenleri ise açık turuncu renktedir ve toplanma mevsimi genel olarak Eylül-Ekim ayları arasındadır.