2 Mart 2017, Roma –Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi buğday ve mısır fiyatlarındaki artıştan dolayı Şubat ayında az da olsa yükselişini sürdürürken endekste son yedi aydır ardı ardına artış görülüyor.FAO Gıda Fiyat Endeksi Şubat ayı değeri 175.5 olarak gerçekleşirken bu son iki yıldaki en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. Endeks geçtiğimiz yılın Şubat ayına göre yüzde 17.2 oranında artış gösterdi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi Ocak ayına göre yüzde 2.5 yükselirken bu artışta buğday hatta mısır ve pirinç fiyatlarının yükselmesi etkili oldu.
Gıda Fiyat Endeksi, FAO tarafından uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirleniyor. Şubat ayında beş başlıktan dördünde artış tespit edildi.FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 4.1 düşerken bu düşüşte palm yağının ithalindeki talep azalması ve iki önemli ihraç ülkesi Brezilya ve Arjantin’de yüksek soya hasatı da etkili oldu. FAO Et Fiyat Endeksi ise yüzde 1.1 arttı. Büyükbaş hayvan fiyatlarındaki artış bunda etkili olurken Avustralya’daki büyük çiftlik sahiplerinin sürülerini yeniden inşa etmeleri bu yükselişte rol oynadı. FAO Süt Ürünleri Endeksi de az oranda yükseldi. FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 0.6 artarken Brezilya’daki arz sıkışıklığı bu yükselişin ardındaki önemli sebeplerden bir tanesi oldu.
2017 için ilk tahminler
FAO bugün ayrıca 2017 için ilk küresel buğday üretim tahminini açıkladı. FAO’nun tahminlerine göre geçtiğimiz sene rekor kıran buğday üretimi 2017’de yüzde 1.8 azalarak 774.5 milyon ton olarak gerçekleşecek.
Tahıl Arz ve Talep Özeti’ne göre Kuzey Amerika’daki çiftçiler fiyatların yükselmesi için ekim sahalarını düşürdü. Rusya Federasyonu, AB, Çin, Hindistan ve Pakistan’daki kış buğdaylarına dair beklentiler ise iyi görünüyor.
Güney Yarımküre’deki kaba yem üretim beklentileri özellikle mısır için olumlu. Arjantin ve Brezilya’da ise büyük artışlar beklenirken Afrika’nın güneyindeki birçok bölgedeki nemli hava şartları geçen yıl üretimi düşüren kuraklıktan sonra önemli bir düzelmeye işaret ediyor. Ancak bazı bölgelerde görülen tırtıl istilasının üretimi sınırlayabileceği belirtiliyor.
2017 çeltik beklentileri Ekvator’un güneyinde aynı seviyede kalırken üretim ve tüketimin makul seviyede artacağı tahmin ediliyor.
FAO, 2016/17 küresel tahıl arz ve talep durumunun ise ardı ardına üçüncü sezonda “geniş anlamda rahat” kalmayı sürdüreceğini açıkladı.
Önümüzdeki yıl buğdayın doğrudan insan tüketim oranının yüzde 1.1 artması bekleniyor. Küresel buğday stoklarının yüzde 6.6 veya 15 milyon ton artarak yaklaşık 240 milyon tona erişeceği tahmin ediliyor. Bu artışta Avustralya, Çin, Rusya ve ABD’nin rol oynayacağı belirtiliyor.
2016/17 sezonunda küresel tahıl ticaretinin ise 393 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Kaba yem ticaretinde ise yüzde 4.5’lik keskin bir düşüş bekleniyor. Tahminlere göre buğday ticareti ise yüzde 3 oranında yükselecek.