Ben küçükken yoğurtçu geçerdi ‘yoğurtçu geldi hanımmmm’ diye bağırırdı. Yoğurtçunun omuzunda bir sopanın her iki ucuna takılarak terazi haline getirilmiş bir sistemi vardı. Sopanın her iki ucuna ip ya da zincir ve en alta da bir çengelle yerleştirilmiş ‘ileğen’lerde (leğen) yoğurt olurdu. Sokak satıcıları nadiren de denk gelse hala beni mutlu eder.
O zamanlar endüstriyel gıdalar böyle yaygın değildi ve satın aldıklarımız da yine ev yapımı olurdu.
Sindirim sistemindeki bakterilerin birçoğu bağırsaklardadır ve buna bağırsak mikrobiyotası denir. Bağırsak mikrobiyotası Sindirim ve Bağışıklık sistemini düzenler. Beslenme alışkanlığı, ilaçlar, hastalıklar ve pek çok çevresel faktör bağırsak yüzeyine hasar verir ve bağırsak mikrobiyotasında ki bakteri dengesini bozar (kötü bakteri sayısı iyi bakteri sayısından fazla hale gelir). Beslenmeye “fermente besinlerin” eklenmesi ile bozulmuş bağırsak sağlığının iyileştiği görülmüş.
Fermente sütler, ısıl işlem gören hayvan sütlerine uygun bakterilerin eklenmesiyle elde edilir. Fermantasyon, sütün besinsel içeriğini değiştirir. Sütün yağındaki bir yağ asidi enflamasyonu önler, kan yağ seviyesini düşürür ve antioksidandır. Bazı B grubu vitaminler (Folat, Riboflavin, B12) süt ürünlerinin fermantasyonunu sağlayan bakteriler tarafından sentezlenebilir. Süt fermente edilirken kullanılan bakteriler laktaz üreterek laktozun sindirilmesini sağlar. Bu sebeple laktoz intoleransı olan kişiler yoğurt, kefir, peynir ve ekşi kremayı daha iyi tolere edebilmektedir.
Yoğurt, kefir, ekşi krema, peynir fermente süt ürünleri olarak kabul edilir.
*Özellikler yoğurt tüketimi Tip 2 Diyabet riskini azaltabilir. Kan şekerini düzenler ve insülin direncini düşürür.
*İçerdikleri bakteriler, bağışıklık hücrelerini arttırabilir. Peynir altı suyu proteini, kalsiyum ve bazı vitaminler de bağışıklık sisteminin güçlenmesi için destekleyicidir.
*İshal ve kabızlık iyileştirici bakteriler içerirler.
* Sindirimi kolaylaştırarak mide şişkinliği ve bağırsak problemlerini iyileştirir.
* Bağırsaktaki hasarı onararak büyük moleküllerin sindirilmeden kana geçmesini engelleyerek alerjik reaksiyonları azaltır veya önler.
* Diş-Kemik sağlığını destekler ve kırık-çürük gibi riskleri azaltır. Fermente süt ürünlerinin yanında D vitamini kaynağı besinler veya takviyeler kullanmak daha olumlu etki gösterebilir.
* Laktik asit bakterisi kanseri önleyebilir veya baskılayabilir. Özellikle meme ve kolon kanserine karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir.
Geçmişe özlem, geleceğe umutla…