Akaryakıttaki fiyat artışlarının piyasada da fiyat artışlarına neden olduğunu, fiyat artışlarının hayatın her alanını olumsuz etkilediğini belirten Cumhuriyet Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıla göre yüzde 120’nin üzerinde artan akaryakıt fiyatlarının, ülkemizde neden olduğu sorunlar ve mağduriyeti, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer, önergesinde, tarımdan ticarete, gıdadan eğitime hayatın her alanında girdi maliyetlerine birincil etki eden motorin fiyatlarındaki artışın ülkemiz koşullarında; sanayicisinden tüccarına, işletmeciden ticaret erbabına; üretenden tüketene her birine ayrı çok ciddi bir maddi yük getirdiğini belirtti.
Akaryakıta yapılan her zammın tarladan softaya kadar gelen gıda fiyatlarına etkisinin artık hem üretenin hem aracının hem de tüketicinin belini büktüğünü söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En iyi koşullarda gıdaya eğitime ve sağlığa ulaşmanın en doğal hak olduğu günümüzde maalesef ki pek çok vatandaşımız en temel gıda, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarına dahi erişmekte ciddi zorluklar yaşamakta ve hatta erişememektedir. Çünkü mazot fiyatlarına yapılan yüksek artışlar hayata dair her alandaki kişi ve kuruma birincil etki etmektedir” dedi.
Özellikle çarşı, Pazar, market fiyatlarında akaryakıt zamları ile oluşan ciddi fiyat artışları yaşandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, akaryakıt fiyatlarında artış olunca piyasalarda da artış olduğunu bu duruma dövizdeki değişkenliğin gerekçe gösterildiğini kaydetti.
Çiftçiye, sanayiciye ve her alandaki üreticiye verilen mazot fiyatlarının acilen düşürülmesi ve bu fiyat düşmesinin en hızlı şekilde her alandaki girdi maliyetlerine yansıtılması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ÖTV’nin kaldırılması, KVD oranının da düşürülmesi gerektiğini vurgu yaptı.
Dünyada akaryakıt fiyatları düşse de ülkemizde bu düşüşün aynı oranda yansımadığına da değinen Gürer, “Bir yılda yüzde 120‘yi geçen fiyat artışı bu bağlamda incelemeye değerdir. Akaryakıt fiyatları ile ilgili belirleyici kuruluşlar arasında yaşanan fiyat artış tartışmaları bu bağlamda bir sorunun varlığının göstergesidir. Akaryakıt fiyatları EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) PUİS (Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası) ile yaşadığı sorun önemli bir inceleme konusudur” ifadelerine yer verdi.