CHP Milletvekili Gürer, baraj ve gölet projelerindeki aksamaları soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı, Gürer’in önergesine Bakan Kirişçi yanıt verdi
Baraj, gölet ve sulama projelerinde gecikmeleri, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“2020 yılı Sayıştay Raporunda yapımı devam eden ve geçici kabul aşamasına gelmiş bulunan bazı baraj ve gölet inşaatlarının kamulaştırma planlarının tamamlanmamasının sebepleri nelerdir?
2021 yılında yapımı devam eden baraj ve gölet gibi büyük yapım işlerinde kamulaştırma planının, geçici kabul aşamasına gelmeden önce tamamlanması için ne tür önlemler alınmıştır?
Son beş yılda inşası başlayıp ödenek yokluğundan inşası tamamlanamayan gölet ve baraj sayısı kaçtır?
Niğde’de İmrahor ve Halaç göletleri yarım kalmıştır. Süresi içerisinde tamamlanamayan göletlerin kesin bitiş tarihi nedir?
Bor ilçesi Karanlıkdere Köyü’ne gölet hangi tarihte yapılacaktır?”
Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Projeleri gereği münferit bazı baraj, gölet ve sulama projelerinde kamulaştırma planlarının tamamlanamaması proje sahasında bulunan bazı yerleşim yerlerine ait kadastro, mülkiyet problemleri ve uygulama projelerinde meydana gelen proje revizyonlarından kaynaklanmaktadır” açıklamasında bulundu.
KAMULAŞTIRMA PLANLARI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Bakan Vahit Kirişçi, baraj, gölet ve sulama projelerinde kamulaştırma planlarının zamanında tamamlanabilmesi için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlar ile koordinasyon içinde çalışmalar yürütüldüğünü de belirtti.
İMRAHOR VE HALAÇ GÖLETLERİ
Ulukışla’nın İmrahor köyünde ve Bor’un Halaç köyündeki gölet projeleriyle ilgili gelişmeleri de açıklayan Bakan Kirişçi, “Niğde Ulukışla İmrahor Göletinin 2022 yılı içerisinde gölet gövdesinin tamamlanması, 2023 yılı içerisinde de sulamasının tamamlanması planlanmaktadır. Niğde Bor Halaç Göletinin ise önümüzdeki çalışma döneminde inşaat çalışmalarına devam edilmesi planlanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
KARANLIKDERE’YE GÖLET YOK
Bakan Vahit Kirişçi, Karanlıkdere Köyü’ne sulama amaçlı gölet yapılması amacıyla detaylı incelemelerde bulunulduğunu ancak, burada sulama amaçlı gölet yapılmasının topografık ve jeolojik olarak uygun bulunulmadığının belirlendiğini aktardı.
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bazı gölet ve baraj inşaatlarında sonradan çıkan problemlerin, projeye başlamadan önce öngörülememiş olmasının neden olduğu aksaklıkların, gölet ve baraj yapımını geciktirdiğini, bu durumun ise tarımsal sulamada ciddi sorunlara neden olduğunun görüldüğünü belirterek bu çalışmalar başlamadan önce sorun görülmemesi ilginç bir durum” dedi. Gürer bazı köylere seçimden seçime gölet sözü verip oy avcılığı yapıldığını sonrada gölet yapılmadığını ancak her seçim öncesi benzer senaryoların uygulamaya konduğuna vurgu yaparak kuru tarım verim kaybı neden oluyor. Bir an önce sulama suyu ülkemizde yaygınlaştırılmalı ve bu konu önceliklenmelidir” diye konuştu.