Aynı zamanda öz ablam olan, Ceyda Aslı KILIÇKIRAN ...
Türk kadın film yönetmeni ve senaristi;
Onunla sizler için bir röpörtaj yapmayı bir borç bildim....
Umarım keyifle okursunuz....
KADIN FİLMLERİNİN YÖNETMENİ...
Türkiye’nin en genç bayan yönetmeni ünvanını taşıyan Yönetmen Aslı Ceyda Kılıçkıran, Yeni Çağ’ın Eşiğinde isimli ilk kitabında içsel yolculuğunu anlattı.. 2006 yılında çektiği, başrolünü Hale Soygazi’nin oynadığı, Duygu Asena’ya ithaf edilen ‘Geçerken Uğradım’ da materyalist dünyayla, içsel dünyası arasında kaybolmuş bir kadını anlatmıştı. Geçerken Uğradım, aynı zamanda Türkiye’de çekilmiş ilk kuantum fiziği hikayesi olma özelliğini taşıyor.
2006 yılında çektiği ve gazeteci yazar Duygu Asena'ya ithaf ettiği Geçerken Uğradım filmiyle çok sık gündeme gelen Ceyda Aslı Kılıçkıran, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Ardından, bir yıl konservatuar eğitimi aldıktan sonra Daily News ve Middle East Journal'in yanı sıra, çeşitli yabancı basın kuruluşlarında 'yazar' olarak çalıştı. CIDC Insight Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Daha sonra reklâm senaryoları yazmaya başlayan Ceyda Aslı Kılıçkıran, ardından tanıtım filmleri ve reklâm filmleri çekmeye başladı. Sonra da kendi yazdığı filmleri çekmeye başladı.
Türk Sinemasının en genç kadın yönetmeni olan Kılıçkıran, halen, Türk kadınlarıyla ilgili çalışmalar yapan ve kadın filmi çeken tek Türk yönetmendir.
Senarist ve yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran'ın, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli dereceler alan filmleri şunlardır:
“Bağımsızlığımı ve Seni Seviyorum”: 4. Inflatable Duck Film Festival - Denver USA.
“Watermark”: Festival Les Toiles De Mer 2005 France.
“Bir Parça Özgürlük”: 42. Altın Portakal Film Festivali'nde aday gösterildi.
“Geçerken Uğradım”: Kılıçkıran'ın 2006 yılında çektiği bu film, aynı sene içinde kaybettiğimiz gazeteci - yazar Duygu Asena'ya ithaf edilmiştir. Filmde başrolü Türk Sinemasının ve kadın filmlerinin unutulmaz ismi Hale Soygazi üstlenmiştir.
“Kilit”: 2007 yılında çektiği bu film sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını olan Afife Jale’nin hikayesi… “Kilit” bir kadın hikâyesi. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Vakfı tarafından ödüle lâyık görüldü. Mardin Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterildi.
Yönetmen Ceyda Aslı Kılıçkıran'ın, “İstanbul Kısa Filmciler Derneği”nden aldığı bir başka ödülün yanı sıra ‘Başbakanlık’ ödülü de bulunuyor.
F. K. - Sizi kadın filmleri çekmeyi iten şey neydi ve bunun hazırlık süreci nasıl geçti?
C. A. K. -Kadın sanatçıların , en çok kadın temalı projeler oluşturması gerektiğine inanan biri olarak, Türk sinemasının kadın filmleri açısından en zengin dönemi olan 80’lerde bile erkek yönetmenlerin ön planda olduğunu gördüm. Muhteşem şeyler çektiler ancak kadın perspektifinde birşeyler bir takım detsylar eksikti. Bu tespit beni özellikle Afife Jale yi tekrar çekme konusunda motive etti. Onların kaçırdığı o detayları aynı hikeyede ama başka bir odak noktasından çektim. Yaratıcılık tv ve sinema aile mesleğiydi ve ben kendimi bu alanda adeta öncü pozisyonunda buldum.
F. K. - Bu filmleri çekmeye kara verdiğinizde sinema dünyasında nasıl bir etki yaratmasını planladınız?
C. A. K. - Aslında kadının 80 lerden sonra kayboluşuydu beni buna iten, o dönemin özgür ve kim olduğunu arayan, kendini ifade edebilme savaşı veren kadının geri dönmesiydi ama artık o 2000 lerin kadınıydı ve kimliğini toplumda ve geleneklerde değil evrende arıyordu artık.
F. K. - Filmleriniz için oyuncu seçimini nasıl ve neye göre yapıyorsunuz ?
C. A. K. - Yesilçami çok seviyorum ve hep o dönemin oyuncularıyla çalıştım. Şimdi ise beni ve vizyonumu anlayan genç mesille çalışmayı hedefliyorum.
F. K. - Karantina günlerinde yaratıcılığınızın körelmemesi için adına neler yapıyorsunuz ve coronanın bitiminde sanat sizce bir Rönesans yaşayacak mı sizin yeni projeleriniz neler olacak?
C. A. K. - Kadının kimlik arayışı sürüyor, hepimiz için ve ben içimdeki yolculukta, içimdeki müziği keşfettim. Şarkı yapıyorum bol bol ve kardeşimle kadın temalı bir müzikale hazırlanıyoruz.
F. K- Ve bununda haberini ilk kez medya ege haberde veriyoruz sevgiyle kalın hoşçakalın...