Mozilla’nın Firefox İnternet tarayıcısı Chromium tabanlı tarayıcıların tek popüler alternatifiydi. Her platformda Linux kullanıcıları ve gizliliğe önem veren kullanıcılar için iyi bir tercih olmuştu. Ancak en iyi web tarayıcılarından biri olarak tüm avantajlarına rağmen, son birkaç yıldır etkisini kaybediyor.
Firefox kullanıcı sayısı 198 milyona düştü
Mozilla Corporation‘ın geliştirdiği , özgür ve açık kaynak kodlu bu web tarayıcısı Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde çalışıyor. 2000’li yılların popüler tarayıcısı son zamanlarda büyük kullanıcı kaybı ile gündemde.
Yayınlanan rapora göre Firefox, son üç ayda yaklaşık 46 milyon kullanıcısını kaybetti. Bu kullanıcılar muhtemelen farklı bir İnternet tarayıcısına yöneldi. 2018’in sonunda, Firefox’un masaüstü istemcisinin aylık aktif kullanıcı sayısı yaklaşık 244 milyondu. Ancak 2021’in ikinci çeyreğinde bu sayı 198 milyona düştü.
Mozilla, gizlilik ve güvenliğe odaklanan Chromium tabanlı tarayıcılara daha kullanıcı dostu bir alternatif olarak 2002’de Firefox’u piyasaya sürdü. 2008’e geldiğimizde Firefox’un tüm tarayıcı kullanımının yüzde 30’undan sorumlu olduğunu gördük. Internet Explorer hala yaklaşık yüzde 60 pazarda aslan payını elinde tutuyordu. Google Chrome ise henüz yeniydi.
Artık Chrome, pazar payının yüzde 65’i ile web tarayıcısı tahtının sahibi. Firefox ve Edge ise masaüstü, mobil cihazlar ve konsollarda yaklaşık yüzde 3’lük bir paya sahip. Peki, neden düşüşte? Firefox kullanıcıları, son birkaç yılda önemli performans güncellemelerinin eksikliğinden şikayetçi. Ayrıca Firefox 89 UI düzeltmesinden de şikayet ettiler.
Google Chrome, artık dünyadaki neredeyse tüm Android cihazlarda varsayılan tarayıcı. Microsoft Edge aynı şeyi Windows cihazlarda yapıyor. Keza Mac‘lerde ve iPhone‘larda Safari tarayıcısı kullanıldığını unutamayız. Gittikçe daha fazla web sitesinin Chrome için optimize olmasıyla Firefox’un rekabette kalması giderek zorlaşıyor.