İzmir’in turistik İlçesi Foça’da yaklaşık 50 yıldır turizmcilik yapan Sebahattin Karaca ilçenin tarihsel rengi moru benimsetmek ve yaygınlaştırmak amacıyla otelinin duvarlarını mor salkım (jakaranda) çiçek resimleriyle süsletiyor. Foçalı bir kadın ressamın vinç üzerinde günlerdir yaptığı çalışmaları bölgeden geçenler durup dakikalarca izliyor.
MOR FOÇA TANITIMLARININ ESAS ÖĞELERİNDEN OLMALI
Foça’da turizmciliğinin yanı sıra yayınladığı içeriği yerel tarih araştırmaları ve yöresel öyküler olan makalelerle de tanına duayen turizmci Sebahattin Karaca 2014 yılında yabancı yayınlardan tespit ettiği ve ilçeyle yeniden özdeşleşmesi gerektiğine inandığı mor rengini benimsetmeye ve kullanımın yaygınlaştırmaya çalışıyor. İlçedeki dükkan tabelalarından, banklara, yollardaki bordör taşlarından restoranlardaki masa örtülerine, bazı otel ve kafe isimlerine kadar değişik alanlarda kullanılmaya başlanan mor rengi ve ismini gördükçe Karaca’nın memnuniyeti artıyor. Konuyu katılıdığı çeşitli toplantılar, sunum, seminer ve panellerde de gündeme getiren Sebahattin Karaca şimdi de uygulamasını kendi işlettiği tesiste hayata geçiriyor.
Yapısından dolayı iskele kurulamayan binanın kiralanarak yan sokağına konuşlanan bir vincin sepeti içinde Foçalı ressam Nilgün Pekin günlerdir Mor Salkım (Jakaranda) çiçekleri ile süsleme yapıyor. Mayıs Ay’ında yaşanan hava muhalefeti ve şiddetli rüzgara rağmen pekin çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Foça Küçükdeniz Sahili Reha Midilli Caddesi üzerinde yürüyüş yapanlar binanın önünde dakikalarca durup kadın ressamın çalışmasını izliyor. Kimisi alkışlıyor, kimisi ise sözlü olarak beğenilerini ifade ederek hem Nilgün Pekin’i hem de Sebahattin Karaca’yı kutluyor. Mor rengin Foça’nın rengi olduğu ve bunun hem kamu kurumları hem de ilçedeki işletme sahipleri tarafından tanıtım da kullanılan esaslı öğelerden birisi olması konusunda görüş ve desteklerini belirtiyorlar.
RÜZGAR ALTINDA VİNÇ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Vinç üzerinde rüzgar altında zor ama keyifli bir çalışma yaptığını belirten Ressam Nilgün Pekin makalelerden yola çıkılan bir konunun artık ilçe genelinde kabul görerek kullanılmaya başlandığını söyledi. Nilgün Pekin; “ Sebahattin bey Foça Moru konusunda çeşitli makaleler yayınladı. Dolu bir insan kendisi. Otelinin duvarlarına da Foça moru ile ilgili olarak Mor Salkım’ı uygun gördü. Kendisine şans getirmesini diliyorum. Foça Moru hassasiyeti ve Foça’ya kattıkları için kendisine teşekkür ediyorum.” Dedi.
Sebahattin Karaca Foça'nın tarihinden gelen Foça Morunu yeniden gün ışığına çıkarma için çabalarını binasında bu rengi kullanarak yaygınlaştırmak istediğini söyledi. Sebahattin Karaca; “ 50 yıldır turizmciyim. 40 senedir Foça'da otel işletiyorum. 2014 yılında Foça’nın tarihinden kaynaklanıp gelen Foça Morunu gün ışığına yeniden çıkarmak için bir çalışma başlattım. Yabancı kaynaklardan elde ettiğim tüm bilgileri derleyip toparlayarak makaleler halinde yayınladım. Bazı arkadaşlarımın da bu konuda çalışmaları var. Bu arada başta Foça Belediyesi olmak üzere şehir mobilyalarında, sonrasında sivil vatandaşların evlerinde, taş binalarda, eski yapılarda, pencerelerde, pergülelerde, kapılarında mor rengi kullandıklarını gördüm. Bu bana çok büyük mutluluk verdi. Son olarak ta bu çalışmaların yazıldığı, not alındığı, makalelere dönüştüğü binamda morun işlenmesi kaçınılmazdı. Bugün onu yapıyoruz. Binamızı mor ile donatıyoruz. Böylece Foça Moruna fiziki olarak ta katkı koymuş oluyoruz. Bu kolay bir çalışma değildi. Vinç yardımıyla yapılması gerekiyordu. Ondan öncede çok iyi bir ressamın çalışması gerekiyordu. Ressamın Foçalı olması, Nilgün Pekin olması bizim için bir kıvançtı. Kendisiyle oturduk bir masada kafa yorduk. Planlama yaptık. Sağolsun oda üç gündür el emeğiyle göz nuruyla binamızı Jakaranda çiçekleriyle, mor ile işliyor. Kendisinin emeği çok fazla. Bundan dolayı ona minnettarım” dedi.