1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla düzenlenen Foça’daki ilk tören Cumhuriyet Meydanı’nda ki Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Foça Kaymakamı Ali Çetin, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, bazı siyasi partilerin ilçe başkanları, STK temsilcileri, garnizonda görevli her rütbeden deniz kuvvetleri ve jandarma personeli, sivil denizcilik kurumları mensupları, ilçedeki ticari tekneci ve balıkçılar, yelken kulübü sporcuları ile vatandaşlar katıldı. Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Foça Liman Başkanlığı çelengi anıta törenle konuldu.
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz mesajında; ‘‘Milli egemenliğin önemli unsuru ve Türk denizciliğinin bağımsızlığı olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm deniz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Geçmişten günümüze iyi denizcilerin yurdu olan Foça’nın tüm denizcilerine ve deniz sevdalılarına selam olsun.’’ dedi.
KABOTAJ KURTULUŞ SAVAŞININ DENİZLERDEKİ ZAFERİNİN TESCİLİDİR
Törende konuşan Foça Liman Başkanı Vekili Levent Karalom, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferinin tescili olduğunu söyledi. Levent Karalom; “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyetimizin kuruluşu olan 1923 yılına kadar devam eden kapitülasyonlar sebebi ile ülkemizin deniz ticareti yabancı millet ve ulusların egemenliğinde kalmıştı. Yeni Cumhuriyetimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her alanda olduğu gibi denizcilik alanında da bağımsızlığı için 20 Nisan 1926 tarihinde kabul dilen ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanununa göre akarsularında, göllerinde, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarında ve tüm karasularımızda kalan körfez, Liman, tersane, kılavuzluk ve palamarcılık hizmetlerinde, yalnız Türk Bayraklı deniz araçları kullanılacak ve bu araçlarda yalnızca Türk vatandaşları çalışacaktır. Türk Limanları arasında yük ve yolcu taşımacılığı Türk Bayraklı gemiler tarafından yapılacaktır. 96.yılını kutladığımız Kabotaj Kanunu Mavi Vatan’daki egemenlik hakkımızın ve stratejik kazanımın simgesidir. Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve denizciliğimizin bu günlere gelmesinde büyük önem arz eden Kabotaj Kanunu Kurtuluş Savaşı’mızın denizlerdeki zaferinin tescilidir.
Uygarlık tarihi incelendiğinde en güçlü medeniyetlerin deniz kıyılarında kurulduğu, denizlere hakim olan kültürlerin ekonomik ve askeri açıdan çok büyük güç kazandıkları görülmektedir. Bu bağlamda ülkemizin Ege’deki, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki hakları ülkemizin denizci bir ülke olmasından geçer. Ülkemizin sahip olduğu denizler, zengin biyoçeşitlilik, deniz dibi maden yatakları, lojistik ve ulaşım olanakları ile eşsiz imkanlar sunmaktadır. 8 bin 500 kilometre kıyı şeridine sahip ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, lojistik maliyetlerinin düşürülmesinde, deniz yolunun kullanım oranını artırmak vazgeçilmez bir unsurdur. Denizlere hakim olan cihana hakim olur. “ dedi.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından protokol ve beraberindekiler bir gezi teknesi ile denize açılarak Küçükdeniz Liman içine geldi. Burada deniz şehitlerine saygı için hazırlanan çelenk teknedekilerin saygı duruşu eşliğinde mavi sulara bırakıldı.
Yarışmalar heyecanla izlendi
Kutlamalar saat 17.00’de başlayan yarışmalar ve ödül töreniyle tamamlandı. Yüzme, yağlı direk ve denizden tabak çıkarma yarışmaları heyecanla izlendi.
Yarışma sonuçları: Yüzme (18+ erkek) 1. Temel Yahşi 2. Necip Altuntaş
3. Mehmet Furkan Bilmez (16-18 yaş arası erkek) 1. Murat Calay 2. Cem Çetin 3. Arda Çakır
(12-15 yaş arası erkek) 1. Demir Gener 2. Denizer Dinner 3. Halil Orçun Şentürk (12-15 yaş arası kız) 1.Begüm Yumuşak - Denizden tabak çıkarma Tunç Ardıç - Yağlı direk Eren Şen