Foça’nın kırsal Bağarası, Yenibağarası, Gerenköy, Ilıpınar, Yeniköy, Kozbeyli mahalleleri ve çevredeki diğer üretim yerlerinde erken zeytin hasadı ve zeytin sıkımı başladı. Üreticiler olgunlaşan ilk ürünleri topladı. Bölgede; yağlık olanların fabrikalara,sfralık olanların alım yapan kooperatif, firma ve tüccarlara ulaştırılması hareketliliği yaşanıyor. Sıkımı yapılan ilk ürünlerin asiditelerinin düşüklüğü, yemeklik olanlarının yüksek kalite ve kalibreleri memnuniyet veriyor. Ancak sezonun kurak geçmesi nedeniyle yaşanan rekolte düşüklüğüne de dikkat çekiliyor.
Zeytinyağı fabrikalarında; sıkım için getirilen zeytinler döküm havuzundan paletlerle eleme ve yıkama ünitelerine, buradan soğuk sıkım yapan makinelere gönderiliyor. Bilgisayar destekli otomatik makineler el değmeden ve çok sayıda üreticinin ürününü birbirine karıştırmadan aynı anda sıkıyor. Döküm havuzuna tane olarak dökülen zeytin, işlem sonunda oluklardan altın sarısı zeytinyağı olarak akıyor. Zeytin tanesinin sıkıldıktan sonra geri kalan posa kısmı ise pirina yağı, sabun ve ekolojik yakacak olarak kullanılan pelet pirina yapımında kullanılıyor.
RENGİNE ALDANMAYIN ASİDİ DÜŞÜKSE KALİTESİ YÜKSEKTİR
Bölgedeki bir zeytinyağı fabrikasının(S.S. 880 No.lu Foça Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi - TARİŞ) üretim müdürlüğünü yürüten Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin Foça, Menemen, Aliağa, ve Çiğli’den bin farklı üreticinin kendilerine zeytin getirdiğini söyledi. Hatip Altekin;” Üreticilerimizin zeytininİ yağa dönüştürmekteyiz. Burada hiçbir üreticinin zeytini birbirine karışmıyor. Her bir üretim için ayrı numune almaktayız. Bu numuneyi 6 ay saklamaktayız. Herhangi olumsuz bir durumda üretici geliyor, benim zeytinyağımın asidini, peroksitini verin diyor. Çıkarıp veriyoruz. Burada asidini ölçüyoruz, peroksit değerlerine bakıyoruz. İçerisinde yabancı madde varmı yokmu onlara bakıyoruz. Durumuna gör sınıflandırıyoruz. Asit ne kadar düşük olursa zeytinyağının kalitesi o kadar yüksek oluyor. Zeytinyağının rengine aldanmamak gerekiyor ama erken hasat sıkım yağı biraz bulanık ve yeşilimsi rengiyle hemen belli olur. Tüketici bu sınıf bir yağ almak ister. ” dedi.
Hatip Altekin 4 farklı sınıflandırma yaparak sofralık zeytin aldıklarını, bir kilogramda 160 -180 adet zeytin olduğunda bunun duble zeytin olarak nitelendirildiğini ve fiyatının diğerlerine göre daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.
ZEYTİNYAĞI VE SOFRALIKTA KALİTE YÜKSEK
S.S. 880 No.lu Foça Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Ercan Yüksektepe’de sezona hayırlı olsun dilekleriyle başladıklarını, gelen ürünün kaliteli ama rekoltenin düşük olduğunu söyledi. Ercan Yüksektepe; “Yeni sezona hayırlısıyla başladık. Üç-dört gündür çalışıyoruz. Hem sofralık zeytinde (Gemlik), hemde yağ sıkmada üretimimiz başlamış durumdadır. Bu sene randımanlar genellikle iyi. Zeytinlerin çoğu dizem çıkıyor. 0,3 ila 0,8 arasında. Çok az birbuçuk asit çıkıyor. Biliyorsunuz 2 aside kadar olanlar yemeklik zeytinyağıdır. Yalnız verim az. Kuraklıkta tesir etti. Yüzde 40 civarında verimimiz var. Boş olan ağaçlar var. Şu anda yeni başladık. Günde 10 ton civarında zeytin sıkıyoruz. Kasımın ilk haftası bu hızlanır. Bu sezon bu şekilde gidecek. Sıkım Aralık Ay’ında gevşer. Bu sene uzun süreceğini tahmin etmiyorum. Yemelik(sofralık) zeytinlerde de oldukça güzel. Randımanı iyi. Bugün yarın fiyat açıklanır. Piyasa 15 lira civarında alıyor. Toptan hiç elenmeden 11 -11 buçuk liraya alındığını biliyorum. Kooperatif(Tariş) fiyatıda Çarşamba günü açıklanır diye bekliyorum. Ödemeleri ona göre yapacağız. Sofralık zeytinde sezon başı olmasına rağmen günde 40- 50 kasa geliyor. Yakında dahada hızlanır. İnşallah alımı erken kesmezler de ürünümüzü değerlendiririz. Çünkü kooperatifler alımı kesince tüccar fiyatı en az iki lira ucuzlatıyor.” Dedi.