Foçalılar Kocamehmetler Köyü’nde taş ocağı istemiyor!

Foça Kocamehmetler Köyü’nde yapılmak istenen taş ocağına karşı, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, bir fotoğraf sergisi açarak taş ocağına karşı çıktı.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Kocamehmetler Köyü’nde yapılması planlanan taş ocağına karşı bir araya gelerek hem fotoğraf sergisi düzenledi, hem de çevre katliamına dikkat çekti.

Foça Nihat Dirim Meydanında bir araya gelen çevreciler adına basın açıklamasını Ramis Sağlam okudu.

Sağlam, Foça Pers Mezar Anıtına yapılması istenen taş ocağı projesini de hatırlatarak Foça’nın tarihsel, kültürel ve doğal mirası ile korunması gerektiğine dikkat çekti. Sağlam şunları aktardı; “Binlerce yıllık tarihi, binlerce endemik bitkisi ve tarih ve coğrafik güzellikleriyle Başka bir Foça yok! 2500 yıllık Pers Anıt Mezar Anıtı’nın yanı başına taş ocağı açmak isteyen zihniyetin gözü taşa doymak bilmiyor. Bu zihniyet Foça’nın Kocamehmetler Mahallesi’nde 24 hektarlık alanda yeni bir taş ocağı açmak istiyor. Hali hazırdaki taş ocaklarının çevreye, yaşam alanlarımıza verdiği tahribat ortadayken, yeni bir taş ocağının açılacak olmasını kabul etmiyoruz. Biz Foça halkı olarak, başka bir Foça yok diye sesimizi yükseltirken, bu sesi duymazdan gelenlere bugün sadece sözümüzle değil, fotoğraf sergimizle de haykırıyoruz. Yıllardır, gözünü taş doyurmayanların nasıl Foça’nın doğasını her gün adım adım yok ettiğini “Taş Ocağı İstemiyoruz” fotoğraf sergimizle gözler önüne seriyoruz.”

Kocamehmetler Köyü’nün 2017 yılında 2017 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı olarak ilan edildiğini hatırlatan Sağlam, alanın biyolojik çeşitliliğine de şu cümlelerle dikkat çekti; “Bu alandaki biyoçeşitliliğin, eko sistemin bir bütün olarak korunması çok önemlidir. Habitatın olumsuz etkilenmesi, ayrıca zincirleme bozulmalara yol açacağından ÇED süreci iptal edilmelidir. Taş ocağı faaliyet alanı, Kocamehmetler Kentsel Sit Alanı içinde yer almakta ve tarım arazileri ve zeytinlik alanlarla çevrelidir. Ruhsat Alanı olarak gösterilen yerlerin yakınlarında tarımsal havzaların, endemik bitkilerin, zeytin ağaçlarının bulunması nedeniyle Maden (Dekoratif Taş) Ocağı Projesinin çevresel etmenlere ve insan sağlığına zarar verecek yapılaşmaların kurulmasına zemin hazırlaması sebebiyle itiraz ediyoruz.”

İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİNİ AZALTACAK BİR DOĞA ALANI

Zeytinciliğin yapıldığı köyde, kadim zeytin ağaçları dışında kızıl çamları ve iklim krizinde mücadelenin etkili yöntemlerinden biri olan biyoçeşitlilik bakımından zengin doğa alanlarını barındırıyor.

Öte yandan Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafedeki alanlarda bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılması ve işletilmesi yasak. Fakat proje hayata geçirilirse 4, 71 hektarlık alanda yılda 502 bin ton dekoratif taş üretmek hedeflenirken, yüzde 40’lık atıkların bölgede depolanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri