Dünyada tuhaf ve bir o kadar da ilginç hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıkların genellikle en ağırları genelde psikolojik olan hastalıklardır. Çünkü psikolojik hastalıklar, herhangi bir bedensel rahatsızlıktan ötede insanın ruhunu zarar verir ve zamanla ölüme kadar götürebilir. Bu hastalıkların en tuhaflarından biri olan Fregoli Sendromu ilk kez 1927 yılında bir tiyatro oyunu sırasında görülmüştür. Adını İtalya'dan, bir oyuncudan almaktadır. Hastalık, İtalyan aktör Fregoli Leopaldo'nun bir tiyatro oyunu sırasında seyircilerden bir kadının sanrısal problemler yaşamasıyla ortaya çıkmıştır. Oyunu izleyen kadın ünlü aktörün oyun sırasında hızlı şekilde kıyafet değiştirip, farklı karakterlere bürünmesinin ardından her yerde Fregoli'nin kendisini takip ettiği ve yaşamayı boyunca da bunun böyle süreceği inancına kapılmıştır. Tiyatro oyunun bitimiyle ilk etapta hafif psikolojik etkilerle başlayan bu süreç, zamanla ilerlemiş ve bir hastalık boyutuna ulaşmıştır.
Hastalığın Belirtileri
Fregoli Sendromu, bir monomani rahatsızlığı çeşididir. Monomani; insan beyninde daima sabit bir düşüncenin var olması ve bu düşüncenin sürekli insanın bilinçaltından tekrarlanıp, sabit ve tek düşünce haline gelmesi sonucunda insanı bir noktadan sonra tamamen yorup, sosyal ve psikolojik anlamda tamamen çökmesine neden olan bir çeşit psikolojik bozukluk olarak nitelendirilir. Bunun sonucunda etki altındaki kişi, gördüğü olaylar ve kişiler arasında yanlış bağlantılar kurar ve insan beynin bulunan bağlantı noktalarını bir süre sonra tamamen deforme eder. Böylelikle hastalık ortaya çıkar. Fregoli Sendromu, kişinin bir başka kimseyi kafasına takarak, onu her yerde görmesi, sokakta insanların aslında zihnindeki kişi olduğu ve gerçek kişiler olmadığını sürekli tekrarlaması durumudur. Öyle ki en ufak benzerlik bile kişilerin sanrı krizleri yaşamalarına sebep olur. Tıp dilindeki bir diğer adı ise “binbir surat sendromu” olarak bilinir.
Hastalık Kimlerde Görülür?
Fregoli Sendromu, herhangi bir yaşta cinsel istismara maruz kalmış insanlarda çok daha kolaylıkla görülebilmektedir. Hasta kişi; istismarcı kişiyi her yerde görmeye, kılık değiştirip, başka insanların görünüşüne büründüğüne ve bu nedenle semptom gösteren kişinin kendisine tekrar zarar vereceği ihtimali üzerine sürekli düşünmeye başlar. Bunun sonucunda içinde yükselen güvensizlik ve herkesten kaçma isteği oluşur. Bu durum hastanın psikolojisini çıkmaza sokar. Sonucunda hayatını yaşayamaz hale gelir. Hastalığa yatkınlık taşıyan bir diğer grup ise kişilerin normal hayatlarındaki en çok korktuğu kimseleri zihinlerinde tekrarlayan düşünceler ile birlikte zarar göreceklerini, hatta öldürüleceklerine inanan kimselerdir. Ağır psikolojik travma geçirmiş insanlar, başına sert bir veya birkaç darbe alanlar, aşk acısı çeken kimseler, sevdiği birini kaybeden insanlar ve ağır duygu problemi yasayan insanlar da bu hastalığa yatkınlık taşımaktadırlar. Fregoli Sendromu, diğer sanrısal rahatsızlıkların aksine zor rastlanan bir psikolojik bozukluktur.
Hastalığın Tedavisi
Tedavi süreci korku filmlerinden rastladığımız türlerde geçer. Hasta kimseye ilk aşamada anipsikotik ilaçlar ile tedavi desteğine başlanır. Hastalığın aşamasına ve kişideki boyutuna göre elektroşok tedavisi de uygulanır. Ancak bu süreç hem hasta hem de sağlık çalışanları için bir hayli zor ve zahmetlidir. Çünkü hasta kişi aslında tedaviye gelen doktor ve hemşirelerin gerçek kişiler olmadığını, zihnindeki kişi olduğunu ve ona zarar vereceğini düşünür. Bu nedenle kendisine yardım etmeye çalışan insanlara karşı güvensizlik yaşar ve bunun sonucunda etrafındaki insanlara saldırır. Kendine kimsenin yaklaşmasına izin vermez. Bir nevi kendisini koruma altında tutar. Hastalığın boyutu göz önüne alındığında vakaların yaşadığı bu güvensizliğin boyutu, kendi anne ve babalarına dahi güvenmemesi, onlardan zarar göreceği inancına kapılması ve bunun sonucunda tedavi yöntemlerini reddetmelerini gözler önüne sermiştir. Zor ve zahmetli geçen tedavi sürecini atlatan hastalar normal hayatlarına devam edebilmektedir.