FRIT II İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı
26 aralık 2022 de çağrıya çıkan program 27 Ocak 2023 tarihinde sona erecektir.
Ülkemizde göçten etkilenen iller arasında bulunan İzmir ilimizde Alman Kalkınma Bankası kaynaklı
Ve Kosgeb tarafından yürütülen 35.000.000 euro luk bütçeye sahip hibe programında ilimize 1.150.000 euro luk limit ayrılmıştır.
Bu destekten faydalanacak firmaların 26.12.2021 tarihinden önce kurulmuş ve kosgeb veri tabanına kayıtlı olmaları araran en önemli kriterdir.
PROGRAMIN AMACI
Belirlenen oranda TC vatanaşları, GKAS(Geçici koruma altındaki Suriyeliler), UKSK (Uluslararası koruma sağlanan kişiler) için kayıtlı istihdamın oluşturulması programın amacını teşkil etmektedir.
Bu program çerçevesinde kapasite arttırımı( insan kaynağı, makine ve ekipman), Pazar payının arttırılması, Ürün geliştirme ve çeşitlendirme, Ürünün katma değerinin arttırılması, Dijitalleşme, Enerji verimliliğini arttırmak ve yeşil üretime geçiş olarak belirtilen konular hibe destek kapsamındadır.
Destek süresi 16 ay olup bir yeni istihdam 1 yeni istihdam ve makine alımı için 500 bin tl , 2 yeni istihdam ve makine alımı için 1 milyon tl dir.
Program kapsamında uygulanacak destek oranı; makine ekipman ve diğer giderler için % 50 olup personel giderleri için %70 dir. Bu %70 lik oran istihdam edilecek personelin kadın yada genç olması durumunda personel giderleri için % 100 olarak uygulanır.
Program hibe kapsamında olup geri ödemesi yoktur.
KİMLER FAYDALANABİLİR?
Destekten faydalanmak isteyen KOBİ’ler aşağıda belirtilen illerde ve il için belirtilen hedef sektörlerde faaliyet göstermelidir.
Adana , Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa’da
NACE REV 2’ye göre sınıflandırma; C-İmalat ve 61-telekominikasyon, 62 bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, 63 bilgi hizmetleri faaliyetleri, 72 bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri, 74 diğer mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başvuru yapabilir.
Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illerinde ise NACE kodu;
21 temel eczacılık ürünleri ve eczacılığa ilişkin maddelerin imalatı
26 bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
30 diğer ulaşım araçlarının imalatı
61 telekomünikasyon
62 bilgisayar programlama danışmanlık ve ilgili faaliyetler
63 bilgi hizmetleri faaliyetleri
72 bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile başlayan sektörler program için uygundur.
Bu başvurularda başvuru sahiplerinden vergi ve sgk borcunun olmaması veya yapılandırılmış olması istenmektedir.
Programa başvurulan il program süresince(16 ay) başka ile taşınamaz.
Program süresince taahhüt edilen istihdam sayısı mutlaka gerçekleştirilmelidir.
Tütün ve alkole bağlı işletmeler bu program kapsamında değildir. Ayrıca tasfiye ve iflas aşamasında olan firmaların başvuru hakkı bulunmamaktadır. Yüksek risk sıfına giren ( A kategori) işletmeler başvuru yapamaz.