Her yıl 6 Haziran “Dünya Diyetisyenler Günü” olarak kutlanıyor. Diyetisyenler, uluslararası meslek sınıflamasında tıp, diş hekimliği, hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde yer alıyor. Diyetisyenler, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet veriyor. Dünya Diyetisyenler Günü, Adnan Menderes Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve diğer üniversitelerinde çeşitli farkındalık etkinlikleri ile kutlanıyor.
Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi Furkan Salduz, “Diyetisyen bir yükseköğretim kurumunun beslenme ve diyetetik bölümünde 4 yıllık eğitimini tamamlayan ve lisans derecesi alan diyet tedavisini uygulayan kişidir. Diyetisyenliğin önemi her geçen gün artıyor. Toplumumuz sağlıklı beslenmenin önemini her geçen gün daha iyi anlıyor. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için beslenmenin önemi her geçen gün daha çok farkına varılıyor” diye konuştu.
BİLGİ KİRLİLİĞİ HAT SAFHADA
Bundan 10 yıl öncesine kadar mesleğin bu kadar popüler olmadığını ifade eden Furkan Salduz, “Mesleğimiz yavaş yavaş hak ettiği ilgiyi ve saygınlığı almaya başladı. Bugün popüler aramalara baktığımızda listenin başını ‘diyet, obezite, kilo verme’ gibi aramalar çekiyor. Halkımızın bu konuda uzman eğitimli kişilere ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Buna karşın bilgi kirliliği hat safhadadır. Günümüzde pek çok insan bu durumdan faydalanmak amacıyla diyetisyen unvanını kullanmaktadır. Katıldığı kurslar okuduğu kitaplar ile beslenme danışmanlığı yapanlar, diyet merkezi açıp medyayı kullanarak isim yapanlar, oturduğu yerden zayıflayacağını iddia ederek mucizevi ürünleri piyasaya sürenler ve daha nicesi mevcuttur. Bu durum ticari amaçla zayıflamak isteyen insanları kullanmaktan başka bir şey değildir. Bu olumsuz durumların içinde şok diyetlerin, mucizevi besinlerin geçici ve sağlıksız olduğu konusunda bilinçli insanları görmek oldukça mutluluk verici. Unutulmamalıdır ki diyeti diyetisyen yazar. Halkımızdan beklentimiz kendini kullanmak isteyen sağlığınız üzerinde olumsuz hatta geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilecek insanlara prim vermeyip beslenme konusunda destek alacakları kişilerin gerçek anlamda diyetisyen olduklarından emin olmaları” diye konuştu.
Bu güne yönelik Adnan Menderes Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve bölgenin diğer üniversiteleri ile birlikte çeşitli farkındalık etkinlikleri yapacaklarını ifade eden Salduz, “Bu kadar bilgi kirliliği ve sahte diyetisyenlerin içinde işini layığıyla yerine getiren tüm diyetisyenlerin ve geleceğin diyetisyenleri öğrenci arkadaşlarımın 6 Haziran Diyetisyenler Günü kutlu olsun ” diye konuştu.