Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) İzmir Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Başkanı Şükrü Cem Akçay moderatörlüğündeki toplantının açılışında, “Bugünü anlamak, yarını da ön görebilmek adına tarihin bilinmesi gerektiği kanaatindeyim” diyerek başladığı açılış konuşmasında Akçay, tarihin ana unsurlarından birinin de değişim olduğunu, her dönem ve her devirde değişim, dönüşüm ve bunların etkileri üzerine konuşulduğunu çünkü değişim olgusunun durağan değil, dinamik bir olgu olduğunu vurgulayarak; “Değişim ve dönüşümle ilgili önemli bir kavram da adaptasyondur, yani, organizmanın yaşadığı ortama uyum sağlayabilmesi, hayatta kalabilmek ve işlevsel olabilmek için kritik önem taşıyor. Neyse ki insan, epey gelişmiş bir adaptasyon becerisine sahiptir” dedi. Dijitalleşme çağının tarihsel süreçte nasıl başladığını da anlatan Akçay, “Karasabandan fabrikaya, fabrikadan bilgisayara, bilgisayardan yapay zekaya geçildi. Şimdi ise gerçek zamanlı sanal yaşam konuşuyor, transhümanizmi tartışıyoruz. Tüm bu süreçte haliyle farklı ihtiyaçlara farklı çözümler arayan yatırımcılar ve bu çözümleri üreten mimar ve tasarımcılar da “mekan” kavramının karşılığını bir kez daha sorguladı. İşte bugün, bu konularda değişimin ve dönüşümün bir çok kişiden önce yakaladığını ve çevrelerine de adapte ettiğini düşündüğüm, birey toplum, mekân ve teknoloji arasında etkili bir uyum, etkin bir bağlantı kurmuş üç değerli konuşmacımızı ağırlıyoruz” diye konuştu.
Toplantıda ilk olarak pandemi sürecindeki değişimi konu alan konuşmasıyla XL Mimarlık Mühendislik Kurucu Ortağı Mimar Arda Işık, “Dijital Dönüşüm; insan hayatını hesaplamalı bir bütün haline getirme sürecindeki dönüşüm anını işaret ediyor ve pandemi de bu sürece ait mekanizmaları hızlandırdı. Etkileşim, ulaşılabilirlik ve akışkanlık bu çağın en karar verici olguları haline geldi. İş ve ev hayatımız, sosyal ve ekonomik hayat ve toplumsal yapı bu olgular ışığında dönüşüyor. Buna uygun olarak mekânsal organizasyonlar da dönemin ruhunu ve yapısını anlayan, mimarlık+mühendislik organizasyonunu kurduğumuzu düşünüyorum. Son dönemde tasarladığımız SCADA ve Teknopark yapılarıyla hesaplamalı sistemlere, Paylaşımlı Ofis, Kuluçkahane, Girişim Hızlandırıcı ve Tasarım ile Yaşayan Laboratuvarlar ve Yaratıcı Kültür Endüstrileri’ne tasarım hizmeti veren söylemi, felsefesi ve vizyonu olan proaktif bir organizasyon sunuyoruz” dedi.
İzmir Ticaret Borsası Genel Koordinatörü Zeynep Tansuğ ise, “Endüstriyel Ekonomi’den Dijital Ekonomi’ye geçiş dönemi yaşıyoruz. Dijital Dönüşüm’ün Endüstri ve Tarım’ın sürdürülebilirliğine büyük etkisi var. Üretim, kontrol, pazarlama ve lojistik süreçlerini dijitalleştiremeyen sistemlerin yakın gelecekte devam etme şansı kalmayacak. İzmir Ticaret Borsası; İzmir ve Ege Bölgesi Ekonomisi’ndeki öncü rolüyle Türk Tarım’ı için devam şansı yaratacak İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ve Ege Gastronomi Merkezi’nin kuruluşlarını gerçekleştirdi. Hem organizasyon hem de mekânsal özellikleriyle bu iki kuruluş tüm paydaşları biraraya getirecek bir ekosistem kurma iddiası taşıyor” diyerek, İzmir Menemen’deki İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Kampüsü’nün yüksek mimar Arda Işık yönetimindeki XL Mimarlık ve Mühendislik tarafından tasarlandığını sözlerine ekledi.
Withco Kurucu Ortağı Övünç Emre de,“Dijital bilgi çağında dijitalleşmeyi doğru yorumlamak, doğru anlamak ve dönüşüm sürecinde doğru bağlamda konumlandırmak son derece önemlidir. Kurucusu olduğum Withco Paylaşımlı Ofis Alanları (Withco POA) Dijital Dönüşüm’ün merkezinde insan olduğu düşüncesiyle kurgulanmış ve İzmir Merkez’deki ilk binası ilk 6 ayından itibaren yüzde 100 dolulukla çalışan çoklu kiracılı ve paylaşımlı ofis alanları hizmeti veren öncü bir İzmir firmasıdır. Withco POA İzmir Merkez Binası ziyaretçilerine boşluklu, akışkan toplanma ve paylaşım alanları ile bir barınaktan öte bir yaşam ortamı, bir ekosistem, bir model sunmaktadır. XL tarafından tasarlanan ve 2020 yılında Paris DNA Mimarlık Ödülleri Yenileme Dalı’nda Büyük Ödül’ü alan Withco POA İzmir Merkez Binası pek çok ulusal ve uluslararası yayında da yer aldı” diyerek mekansal tasarımların son dönemdeki önemine dikkat çekti.
Toplantının kapanışında GİSP olarak, Bursa ve Ankara gruplarının da artık harekete geçtiğini, sadece gündemi yakalayan değil gündemi de belirleyen, ufuk açıcı konularla yuvarlak masa toplantılarının İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara’da devam edeceğini belirterek, “Mekanlar birden fazla amaca hizmet ettiğinde, farklı toplulukları bir araya getirerek, yeni fikirlerin üretimini kolaylaştırır. Dijital dönüşüm, yeni dünya ve yeni mekanlar ile ilgili olası sorunlar, teknoloji temelli sorunlar değildir. Asıl sorun, “Yeni Dünya”nın inşaa ediliş biçiminin felsefi temellerinde yatmaktadır ve mimarlıktan mühendisliğe, hukuktan sosyolojiye çok disiplinli olarak ele alınması gerekmektedir” diyerek konuyu katkılarıyla zenginleştiren tüm katılımcılara ve değerli konuşmacı konuklara teşekkür etti.