Önergeye yanıt veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların ürünlerinde GDO proteinine rastlanmaması nedeniyle ürün etiketlerinde GDO ibaresinin bulunmasına gerek olmadığını açıkladı.
GDO DENETİMİ NASIL YAPILIYOR?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, “Biyogüvenlik kurulu tarafından yem olarak kullanılması onaylanan soya ve mısır çeşitlerinin % 0.9 oranı üzerinde GDO içermesi durumunda etikette belirtilmesi zorunludur. Ülkemizde bu denetim sağlanmakta mıdır? % 0.9 oranını geçtiği için etiketine yazılan ürünler var mıdır? GDO'lu yem ile beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin etiketinde GDO'lu ürünlerle beslendiğini belirten etiket olması yönünde bir çalışmanız var mıdır? AB bu uygulamayı yapmıyor diye bizim de yapmamamız ne kadar doğrudur?” şeklinde sorular yöneltti.
GDO’LU ÜRÜN ÜRETİMİ YASAK
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen olmadığından gıda amaçlı genetiği değiştirilmiş ürün ithaline izin verilmediğini ve Ülkemizde tüm GDO'lu ürünlerin üretimi yasak olduğunu söyledi.
Yem amaçlı olarak ithal edilen GDO ve ürünlerinin Biyogüvenlik Kanunu ve Biyogüvenlik Kurulu kararlarına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının tespiti için yurt içinde etiket ve izlenebilirlik kontrolleri yapıldığını vurgulayan Bakan Fakıbaba, “Biyogüvenlik Kurulunca onaylanan genetiği değiştirilmiş organizmaları %0.9 oranından fazla içeren yem amaçlı maddelerin "GDO'lu" olarak etiketlenmesi zorunludur ve bu ürünler ithalat denetimlerine tabidir” açıklamasında bulundu.
Bakan Fakıbaba, açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından bu güne kadar hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO'lu yemler ile beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO lu DNA veya proteinlere rastlanmadığı ifade edilmektedir. Bu çerçevede Ülkemizde de AB'de olduğu gibi GDO'lu yem ile beslenen çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünlerin GDO yönünden etiketlenmesi gerekmemektedir.”
GÜRER: BİYOGÜVENLİK KURULU KİMLERDEN OLUŞUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Biyogüvenlik kurumunun kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluştuğunu ve alınan kararlarda hükümetin dolaylı etkisinin olmamasının olası olamayacağını ifade ederek bu kurulun içinde tamamı konun uzmanı olmalı ve özerk bir konuma taşınmalıdır. Mevcut hali ile adı iyi içeriği tartışılır bir konumdadır” dedi.