Okulda kurulan stantlarda öğrencilerle sektör bir araya geldi. Gençler şimdiden staj olanakları hakkında bilgi alıp; mezun olduktan sonra yapacakları işlerle ilgili başvurularda bulundu.Panelin ardından ise geleceğin başarılı şefleri arasında yer almaya aday Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, sembolik mutfak önlüklerini giyerek sektöre ilk adımı attı.Turizm Fakültesi’nin düzenlediği paneli, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Akbaba, Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Nihat Sami Çetin, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Semih Engin, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan, İŞKUR İl Müdürlüğü Temsilcisi Timuçin Kılıç, Accor Türkiye Ege Bölge Kurumsal Müşteri İlişkileri Müdürü Özgür Cengiz, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda sektör temsilcisi izledi.
“İşini iyi yapan işsiz kalmaz”
Panel Başkanı İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Akbaba, yaptığı açılış konuşmasında 300’e yakın öğrenciye ulaşan Turizm Fakültesi olarak öğrencilerinin mezun olduktan sonraki kariyer planlaması adına sektörle yakın ilişkiler kurduklarını belirtti. Turizmin her sene yüzde 4- 4,5 büyüme gösteren dünyadaki en büyük endüstri olduğuna işaret eden Prof.Dr. Akbaba, bu anlamda sektörde kalifiye işi bilen kişilerin iş bulma sıkıntısı çekmeyeceğini vurguladı.
“Yüzde 27 oranında düşüşe geçtik”İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, 2015 yılında Türkiye’nin yaklaşık 41 milyona yakın turisti ağırlayan dünyada en çok tercih edilen ülkeler arasında 6. sırada yer almasına karşın; dünya siyasetindeki gelişmeler, komşu ülkelerdeki savaşlar, ülkemizdeki terör olayları ve iç siyasetteki dalgalanmalar neticesinde 2016 rakamlarının düştüğünü söyledi. Taşbaşı, “Turizm bıçak sırtı bir sektör. Siz ne yaparsanız yapın, en ufak bir gelişme her şeyi alt üst eder. Bunu İspanya’da yaşamıştır, dünyada her ülkenin başına gelebilen meselelerdir. Verilere göre yüzde 27 gibi bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Ama turizmde umutsuz olmaya gerek yok. Turizmdeki bu durum düzelecektir. Sabretmek, el birliğiyle birbirimize kenetlenmemiz gerekir. Umuyorum bombaların patlamadığı, terör olaylarının yaşanmadığı süreçlere gireriz.” dedi.
“Yalnızca otel yapmakla olmaz”
Turizme artık deniz-kum-güneş perspektifinden bakılmamasını, sektörün çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Taşbaşı, “Artık insanlar bir otele girelim, yiyelim, içelim, yatalım demiyor. İnsanlar başka ülkeye giderken alışkanlıklarını da götürüyor. Örneğin turist golf oynamayı seviyor, tenis seviyor ya da tiyatro seviyorsa; gittiği yerde de böyle alanlar istiyor. Siz yalnızca otel yaparsanız, etraflarına turistlerin tercih edeceği sosyal-kültürel sportif seçenekleri düşünmezseniz, o oteller bir müddet sonra boş kalır. Bizde devlet olarak alt yapıyı buna göre planlarsak turizmde markalaşırız.” diye konuştu.
“Müşteriyi güler yüzle karşılayın”
başladım. Tanıdığım tüm patronlar işe işin mutfağından başlamıştır. O tanınan otel zinciri sahiplerinin rehberlik, garsonluk gibi işlerden patronluğa yükseldiklerini görürsünüz. Herkes işe genel müdürlükten başlamıyor. Emek hiçbir zaman yerde kalmaz. O yüzden özgüveniniz yüksek olsun. Yüzünüz hep gülsün. Turizmde bu çok önemli. Bir yere gittiğinizde sizi ağırlayan garson güler yüzle karşılamazsa bir daha oraya gitmek istemezsiniz.” dedi.Konuşmaların ardından geleceğin başarılı şefleri arasında yer almaya aday İKÇÜ’lü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, mutfak önlüklerini giyerek sektöre ilk adımını attı. İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ve beraberindeki heyet, fuaye alanındaki stantlarda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.