GELECEK DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Gök dijital dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Yaşanan sayısız salgınlara rağmen insanlığın devam ettiğine vurgu yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Gök, salgındaki sağlık krizi ve yarattığı tahribat geçse bile hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını ve gelecekte hayatın pek çok alanında dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gök, Çalışma hayatının dijital dönüşümünün artık tercih değil, zorunluluk haline geldiğini yeni normalimizin bu olduğunu ifade etti.

BİLGİYE VE İLİME BİAT

Prof. Dr. Gök, “İnsanlık, tarihinde salgınlar, doğa olayları v.b. kaynaklı çok sayıda yok olma tehlikesi yaşadı. Bilimsel çalışmaların yön vermesiyle pandemiyle mücadelede çok yol kat edildiğini düşünüyorum. İnsan doğası gereği mücadeleci bir canlı ve zamana ayak uydurması da bilgiye ve ilime yönelerek yoluna devam etmeden geçiyor. Bu bağlamda eğitimin yeri tartışılmaz.” dedi.

MİLLİ DİJİTALE DÖNÜŞÜM ŞART

Eğitimde uzun yıllardır tercihen bazı derslerde uygulanan uzaktan eğitimin pandemide artık bir vazgeçilmez haline geldiğini, pandemi tamamen bittiğinde dahi uygulaması olmayan derslerde çoğu öğretim üyesinin devam etmek isteyebileceğini belirten Prof. Dr. Tolga Gök, uzaktan eğitim ile öğrencilerin aile ortamından kopmadan derslere ve ders kaynaklarına istediği zaman diliminde kolayca ulaşabildiğini, sorusu olması halinde öğretim üyesinin geri bildiriminin daha kısa sürede gerçekleştiğini, ders notunun ara sınav, final ve bütünleme sınavlarının yanı sıra ödevler ve kısa sınavlarla da desteklendiğini söyledi. Prof. Dr. Gök "Uzaktan eğitimin dezavantajlarını minimize edecek şekilde uzaktan eğitim programlarının geliştirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Türkiye genetiğine ve yaşam görüşüne uygun yerli ve milli platformların öğretim üyesinin dersi öğrenciye aktarmadaki başarı yüzdesini arttıracağı ve öğrenci değerlendirmesinde objektiflik ve güvenirliliğin bir gereklilik olduğu kanısındayım."

DİJİTAL DEĞİŞİME ÖNDERLİK

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uzun yıllardır hizmet veren Prof. Dr. Tolga Gök, "Pandemi ile birlikte adı anılmaya başlansa da Dokuz Eylül Üniversitesi on yıllardır bu hizmeti başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Üniversitemizde Sakai uzaktan eğitim platformunu kullanıyoruz. Programda ders eklemeleri yapabiliyor, sınıf öğrenci ve öğretim elemanı profilimizi oluşturabiliyor, canlı dersler açarak ders anlatımını görsellerle destekleyebiliyor, istatistiksel değerlendirmeler ile öğrencinin devamsızlığı, hangi ders materyaline daha çok talep olduğu gibi verilere ulaşabiliyor, öğrencinin sohbet ve mesaj ortamlarında bilimsel tartışmalar yürütebiliyor, pratik kısa sınav özelliği ile eş zamanlı değerlendirmeler yapabiliyoruz. Bu altyapının üniversitemize kazandırılması kapalı bir veri tabanı ve geniş bir bilgi ağı olması ile de bir şans teşkil ediyor. Talebin artmasıyla çoğu üniversitenin yaşadığı ve her hizmette olabileceği gibi kısa bir geçiş dönemi yaşansa da Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar önderliğinde üniversite yönetimi ve DEUZEM birimi bu süreci başarılı bir şekilde yönetmiştir. Öğretim üyelerimizin bir çoğunun dijital ortamı kullanmadaki aksaklıklarını gidermek amacıyla periyodik olarak seminerler ve kurslar düzenlenmektedir. Geldiğimiz noktada öğretim üyelerimizin ve öğrencilerimizin başlangıçtaki çekincelerinin üstesinden gelerek uzaktan eğitim sistemine adapte olduğunu gözlemliyorum." dedi.

Prof. Dr. Gök, Salgın ile ivmelenen dijital eğitim sisteminde Türkiye’nin yön veren ülke olmasında eğitimcilere çok görev düştüğünü, öğrencilerin öğrenme sürecindeki gerekliliklerini de göz önünde bulundurarak araştırmalara hız vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri