ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE – İçinde 6 bin ton kimyasal barındırdığı iddia edilen Sloug depo gemisi, kent gündeminde tartışmaların odağında.
Libya’da kimyasal atık depolamak için kullanılan ve Mısır’ın kabul etmediği gemi, 6 Şubat Depremleri döneminde Aliağa’ya getirildi.
Konuya ilişkin olarak bugün Aliağa gemi işçilerinden bir açıklama geldi. İşçiler, geminin çok tehlikeli olduğunu dile getirerek, işçilerin gemiye yaklaşmasının bile çok risk barındırdığına dikkat çekti.
Gemi söküm işçileri tarafından yapılan açıklamada şunlar aktarıldı;”Ulusal basına yansıyan ve Şimşekler Gemi Söküme yasadışı yollarla getirilen Sloug adlı zehirli gemi 4 aydır Şimşekler Gemi Sökümde bekletiliyor. Aşırı sıcaklardan bile patlama riski olabilecek bu gemide ölüm riski o kadar fazla ki, sürekli gemi soğutma işlemi yapılıyor. Kesmek için zemin hazırlıyorlar. Aliağa gemi sökümde işçi canı nasıl olsa ucuz. Şimşekler Gemi Sökümün patronları Sloug gemisini kesecek ekip oluşturmaya çalışıyor. Patron yaverleri çavuşlar adam arayıp ücret teklifinde bulunuyorlar. “Gemiyi kesenin namı yürür” gibi söylemlerde bulunarak işçiyi gaza getirmeye çalışıyorlar. Açıkçası alım gücü düşen işçiye riskini “NAM” diye anlatıyorlar. Yaver çavuşlar alıyor 100, 150 bin lira. İşçi ölmüş kalmış kime ne? Açıkçası tutuştular bir yandan da. Çünkü ulusal basına yansıması üzerine mesele hemen kapansın diye ekip kurup gemiyi ortadan kaldırmak istiyorlar. Aliağa gemi sökümünde her iş kar içindir. Bu yüzden iş güvenliği ya da işçi sağlığı en son plandadır. Kılıçlar Gemi Sökümde asbestli geminin nasıl söküldüğü ortada. Yıldırım Kipel arkadaşımız resmen bu hırs yüzünden aramızdan ayrılmadı mı? Buradan gemi sökümde çalışan arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Hayatımızın, hayatın pazarlığı olmaz. Kimse bu gemiyi kesmeyi kabul etmesin. Yapabiliyorsa Şimşekler patronu alsın eline şalamayı, kendi kessin. Ama biliyoruz, bırakın kesmeyi, gemiye bin adım yaklaşamazlar. Hepimiz zor durumdayız. Ücretler ortada, alım gücü düştü. Ama çözüm, açlık ve ölüm ikilemini seçmek değil; hep birlikte insanca bir yaşam için 22 firma mücadele etmektir.”