Mikrobiyolojinin tıp, veterinerlik, tarım, gıda, kimya ve çevre gibi disiplinler için ayrı bir önemi vardır diyen kitap yazarı Prof. Dr. Ayhan Temiz şunları söyledi; “Mikrobiyoloji, yoğun çevre kirliliğinin yaşandığı ve doğal kaynakların giderek tükenmekte olduğu günümüzde, dünyamıza dinamizm kazandırabilen önemli bir bilim dalı haline gelmiştir. Mikrobiyolojinin tıp, veterinerlik, tarım, gıda, kimya ve çevre gibi disiplinler için ayrı bir önemi vardır. Üretim ve kontrol sektörüne yönelik pek çok sorunun çözümü ile çeşitli süreçleri yönetme ve yönlendirmede önemli bir kaynak olan mikrobiyoloji bilim dalı, söz konusu disiplinler için de ayrı bir önem arz etmektedir.
'Genel Mikrobiyoloji', üniversitelerimizin ilgili fakülte, yüksekokul ve birimlerinin eğitim ve öğretim programlarındaki temel dersler arasında yer almaktadır. Genel mikrobiyoloji çeşitli disiplinlerdeki özel mikrobiyoloji dersleri ve çeşitli uygulamalar için temel teşkil etmektedir. Özel mikrobiyoloji bilgi ve uygulamaları ise iyi ve yeterli bir genel mikrobiyoloji bilgisini gerektirmektedir. Günümüzde yabancı dilde yayınlanmış çok sayıda Genel Mikrobiyoloji kitabı bulunmakta ve bunlara kolayca ulaşılabilmektedir. Ancak Ülkemizde Türkçe yayınlanmış çok sınırlı sayıda Genel Mikrobiyoloji kitabı bulunmaktadır. Türkçe genel mikrobiyoloji kitapları genel olarak 'Mikrobiyoloji', 'Genel Mikrobiyoloji' ve 'Temel Mikrobiyoloji', gibi isimler altında yayınlanmaktadır. Söz konusu bu kitapların tıp, veterinerlik, ziraat, gıda, biyoloji ve çevre gibi alanlardaki öğretim elemanları tarafından kendilerinin mikrobiyoloji alt yapısına katkı sağlamaya dönük olarak hazırladıkları dikkat çekmektedir.
"MİKROBİYOLOJİ ALANINDA ÇALIŞANLARA YARARLI BİR KAYNAK"
Bu kitap, görevli olduğum bölümde 'Genel Mikrobiyoloji' ismiyle hazırlamış olduğum bir ders notunun 40 yılı aşan öğretim üyesi bilgi birikimi ve ilgili literatür değerlendirmelerini de içerecek şekilde harmanlandığı kaynak bir kitaba dönüştürülmüş halidir. 'Genel Mikrobiyoloji' isimli bu kitap, konu üzerinde genel amaçlı ve kapsamlı bir ders kitabı eksikliğini belli ölçüde de olsa giderebilmek adına hazırlanmıştır. Kitabımızın konuyla ilgili disiplinlerdeki öğrenciler ile mikrobiyoloji alanında çalışanlara yararlı bir kaynak olacağı umulmaktadır. On sekiz bölümden oluşan bu kitapta ilgili disiplinlerde gereksinim duyulacağını düşündüğümüz ana konulara yer verilmiştir. Bu bağlanma kitapta mikroorganizmalar ve genel özellikleri, mikrobiyel aktiviteler, mikroorganizmaların yararlı ve zararlı etkileri ile bu aktivitelerden yararlanma ve korunma hususları ön plana çıkarılmıştır. Kitapta bilimsel yalın bir dil kullanılmış ve gerekli yerlerde ek açıklama ve bilgiler verilerek bilimsel terminolojiye açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Konuların daha iyi anlaşılabilmesi için kitapta çok sayıda şekil ve çizelgeye yer verilmiştir.”
Kitabın bölüm başlıkları şu şekilde: Mikrobiyoloji ve Mikrobiyel Yaşamın Temelleri, Mikrobiyolojide Tarihsel Gelişim, Mikroorganizmaların Canlılar Arasındaki Yeri, Bakterilerin Sınıflandırılması, Bakterilerde Hücre Morfolojisi ve Hücre Yapısı, Bakterilerde Üreme ve Ölüm, Funguslar, Mikroorganizmaların Doğadaki Yayılışları ve Fonksiyonları, Mikrobiyel İlişkiler ve Etkileşimler, Mikrobiyota Ve Mikrobiyota İnsan İlişkileri, İnsan Sağlığını Olumsuz Etkileyen Mikrobiyel Etkileşimler, İnsan Vücudunun Mikroorganizmalara Karşı Savunma ve Direnç Mekanizmaları, Mikrobiyel Gelişimi Etkileyen Faktörler, Mikrobiyel Beslenme ve Metabolizma, Mikrobiyel Genetik, Antijenler ve Haptenler, İnsan Vücudu Bağışıklık Sistemi (İmmünite; İmmün Sistem), Antikorlar ve Antijen-Antikor Etkileşimleri