Medical Park İzmir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinden Op. Dr. Murat Koç, 2-7 yaş arası çocuklarda geniz eti probleminin kritik olduğunu, tedavi edilmezse işitsel kayıp gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.
Geniz etinin, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla beraber normalden daha büyük boyuta geldiğini açıklayan Koç, “Büyüyen geniz eti çocuklarımızda nefes alma güçlüğü, horlamalarla beraber uykuda nefes kesilmeleri, baş bölgesinde yoğun terlemeler ile kendini gösteren birtakım sorunlara sebep olmaktadır” dedi.
Geniz eti sorununa hangi aşamada ameliyatla müdahale edilmesi gerektiğini de anlatan Koç, “Daha önce hiç horlamayan bir çocuk horlayabilir. Uyku düzeni bozulabilir. Burada etkin bir tedavi ile enfeksiyon kontrol altına alındıktan sonra çocuğun geniz etine kamera yardımı ile bakmak gerekir. Yine vurgulanması gereken flexible endoskoplarla bunların muayenesi yapılmalıdır. Bu muayene esnasında arka pasajı yüzde 50 üzerinde tıkayan geniz eti problemi yaşayan çocuklarda aktif enfeksiyonu yoksa geniz eti ameliyatı düşünülmelidir” şeklinde konuştu.
2-7 yaş arası çocuklarda geniz eti sorunu tedavi edilmezse ileride ciddi sorunlara yol açabileceğini kaydeden Koç, “Genellikle bu sorunu takip eden ciddi bademcik enfeksiyonu problemleri ve orta kulak iltihaplarıyla karşılaşmaktayız. Özellikle çok sinsi gelişen orta kulakta sıvı birikmesi, seröz otit dediğimiz hal çocuklarda işitsel kayba sebep olmaktadır. Artık öyle bir tablo oluşursa geniz etinin boyutundan bağımsız mutlaka hastalarımızın o kulağındaki sıvının boşaltılması gerekir ve aynı seansta geniz etinin de alınması gerekir” dedi.
“Diş ve çene gelişimleri bozulabilir”
Aynı zamanda geniz eti problemi yaşayan çocukların nefes açlığı içinde oldukları için ağızları açık uyuduğunu söyleyen Koç, “Ağzı açık uyumaya bağlı diş ve çene gelişimleri bozulur ve ilerde ortodontiyi ilgilendiren ciddi ve uzun süreçli bir diş tedavisi olmak zorunda kalırlar. 2-7 yaş grubu geniz eti konusunda kritiktir. Bazen de bilgi olarak 7 yaşından sonra zaten kendiliğinden küçülen bir şey beklesek deniyor. Ancak beklemek daha büyük sorunlara yol açabilir. Yakın takipte olunmalıdır” ifadelerini kullandı.