Tarım ve Orman Bakanlığı, Yaşar Üniversitesi, Konak Kaymakamlığı, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ile Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü işbirliğiyle yaşama geçirilen Gıda Dostu Mutfağım Projesi'nin sertifika töreni İzmir Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleştirildi. Törende konuşan Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Başkanı Ruhşan Özdemir Çifci, şu anda 8 milyar civarında olduğu tahmin edilen dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşacağını, bu nedenle gıda israfının önüne geçilmesinin yaşamsal bir konu olduğunu söyledi.
Özel Egepol Hastanesi Otelcilik Hizmetleri Sorumlusu Hatice Bolat ve Beslenme ve Diyet uzmanı İpek Canyakanlar, gıda israfının önüne geçilmesini amaçlayan Gıda Dostu Mutfağım Projesine katılım göstererek sertifikalarını aldı.
Projenin geniş bir katılımla gerçekleştiğini ve devam edeceğini de dile getiren Ruhşan Özdemir Çifci, “2050 yılında insanları doyurabilmek için gıda üretiminin yüzde 60 oranında artırılması gerekiyor. Halbuki Dünyanın üretim alanları ve kaynakları bu talebe cevap verecek düzeyde değil. Mevcut gıda kaybı ve israfının önüne geçilmesi çok önemli. Dünyanın bir bölümünde açlık devam ederken bir bölümünde de obezite ile mücadele edilmesi çok tezat bir görüntü oluşturuyor. Dünyada üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor. Ülkemizde ise günlük 4.9 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bu yalnızca gıda kaybı değil toprak, su, emek ve enerji kaybı anlamına da geliyor. Gıda Dostu Mutfağım Projesi ile israf konusunda farkındalık yaratmak ve tasarruf bilincini de artırmayı amaçladık. Bu konuda destek olan tüm kurumlara, üniversitelere ve akademisyenlere de teşekkür ederim” diye konuştu.