Ana Yerleşkede gerçekleştirilen resmi tören ise müzik dinletisiyle başladı. Akademik açılış coşkusuna Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cüneyt Hoşcoşkun, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İhsan Fazlıoğlu, TC.Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Koordinatörü Dr. Fırat Yaldız,ilçe protokol mensupları ve öğrenciler de ortak oldu. İKÇÜ Ailesine seslenen Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, İKÇÜ’nün “girişimci ve inovatif bir araştırma üniversitesi” olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti. Enerji, biyomedikal ve özgün sağlık araştırmaları ile şehirleşme alanlarına odaklanıldığının altını çizen Prof.Dr. Akhan, tüm bu ilerleme sürecinde öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlamanın gayretini taşıdıklarını vurguladı. Prof.Dr. Akhan,” Öğrencilerimizi, insani ve ahlaki değerlerle dolu, donanımlı, her türlü zorlukla rekabet edebilir ve girişimci bireyler olarak yetiştirme konusunda kararlıyız. Bu nedenle, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencisi olmak bir ayrıcalıktır. Tüm bu süreçlerdeki katkılarından dolayı tüm öğretim üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm çalışanlarımıza, emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Bu ilerlemede herkesin payı var.” şeklinde konuştu.
“Tüm şer güçlerine karşı devletimizin yanındayız”
Konuşmasında 15 Temmuz Darbe Girişimine de değinen Prof.Dr.Akhan, Demokrasi şehitlerimize Allah'tan rahmet ve Gazilerimize şifalar diledi. Prof.Dr. Akhan, “ Ülkemiz 15 Temmuz’da, uluslararası şer güçlerin, yerli işbirlikçilerini kullanarak, sonu olmayan bir kaosa yol açacak iç savaş girişimini, bu milletin vatansever evlatları sayesinde önlemiştir. Özellikle onları yetiştiren aileleri başta olmak üzere hepsine minnettarız. Üniversitemiz bu konuda üstüne düşen görevi yapmıştır ve yapmaya devam edecektir.”dedi.
“Bizde âlim olmanın yolu halkı küçümsemekten geçiyor”
Yeni eğitim öğretim yılı açılış dersi ise İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı, tarih bilimci Prof.Dr İhsan Fazlıoğlu tarafından verildi. “Tarih zannedildiği gibi sadece ibret değil, kudret verir.” diyen Prof.Dr Fazlıoğlu, millet olarak, tarihin genelde övünme ya da dövünme şeklinde tanımlandığını kaydetti. Prof.Dr Fazlıoğlu, “Tarihle iyi irtibat kurabilmek için bilgiye müracaat etmemiz, bilgi üzerinden yüzleşmemiz gerekmektedir. Kâtip Çelebi’ye göre insan eşittir bilgidir. Bilginler bir toplumun kalbidir. Bizde âlim olmanın yolu halkı küçümsemekten geçiyor. Oysa ilim aklın kulluğudur. Zekâ tek başına iş yapmaz. Çok çalışmak zorundayız. İlimde kral yolu yoktur.” şeklinde konuştu.
“Kâtip Çelebi’nin ilmini aşamadık”
Kâtip Çelebi’nin tarihimizde ilklere imza attığını aktaran Prof.Dr. Fazlıoğlu, yazdığı iki eseri ile İslam Medeniyetinde yazılan tüm bilim kitapların envanterini çıkardığını söyledi. Prof.Dr. Fazlıoğlu, “Bu büyük bir katalogdur. Günümüzde hala Kâtip Çelebi’yi aşmış değiliz 2016 yılına geldiğimizde hala İslam Medeniyeti ’nin bir envanteri olmadığını görüyoruz.” dedi.
“Tarih ve coğrafyadaki ilerleme devletleri başarılı yapar”
Katip Çelebi’nin bilime katkısının Osmanlı’da ciddiye alındığını da belirten Prof.Dr.Fazlıoğlu, “Katip Çelebi’nin yaktığı ışık 18. Yüzyılda sadece Osmanlının değil, tüm İslam Medeniyetinin de en entelektüel çağını yaratmıştır. Bir devletin başarılı olabilmesi için tarih ve coğrafya bilimlerini önemsemesi gerekir. Nitekim Osmanlı Devletinde tarih ve coğrafyaya önem verildiğini görüyoruz.” diye konuştu.
İKÇÜ’ye bölüm bazında en yüksek puanla yerleşen öğrencilere hediyelerinin takdimiyle devam eden törende 2015-2016 eğitim öğretim yılında İKÇÜ bünyesinde akademik ünvanda yükselmeye hak kazanan öğretim üyelerinin biniş töreni de gerçekleştirildi. Doçent kadrosundan Profesör kadrosuna, Yardımcı Doçent kadrosundan Doçent kadrosuna yükselen ve Yardımcı Doçent kadrosuna atanan öğretim üyelerinin binişlerini törene katılan protokol giydirdi.
Program, sergi alanında düzenlenen kokteyl ile son buldu.