Taze meyve sebzelerden sağlıklı, katkısız, lezzetli ve tümüyle doğal karışımların yanında pek çok ürünü kafe ve kiosk formatında tüketicilere sunan Juice Planet, kendi işini kurmak isteyen ancak riskleri ölçmekte zorlanan girişimciler için franchise sisteminde Türkiye’de bir ilki başlattı.
JP Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Demir, işletme yerinin fizibilitesi olumlu ise tüm yatırımı kendilerinin yaptıklarını, üst işletme hakkını ise teminat karşılığında belirledikleri standartlarına uygun yatırımcıya devrettiklerini söyledi. “Önce deneyimle sonra al” cümlesiyle özetlediği sistemin Türkiye’de bir ilk olduğu bilgisini veren Demir, kendi işini kurmayı hayal eden ancak risk unsurunu ölçemeyen girişimcilere çok önemli bir fırsat sunduklarını vurguladı.
“İADE GARANTİLİ İŞ”
İzmir merkezli olarak kurulduğu 2009 yılından itibaren Türkiye’nin en hızlı büyüyen markaları arasında yer aldıklarının altını çizen Ramazan Demir, Juice Planet markasıyla “Güvenceli İşletmecilik Modeli” adını verdikleri franchise sistemin ayrıntıları hakkında şu bilgileri verdi:
“Girişimciler JP Gıda tarafından fizibilitesi yapılmış lokasyonlarda kurulan Juice Planet kafelerini ve kiosklarını işletiyor. Girişimci, marka isim hakkı ve kirası için işletmenin cirosundan makul bir pay veriyor. İşletmenin masraflarını girişimci karşılıyor. Aylık olarak hesaplaşma ve kâr dağılımı yapılıyor. İşletmeci kendi şirketini kuruyor, kendine düşen kâr için bize fatura kesiyor. İşletmeci işin başında kendisi durduğu, kirayı ciroyla orantılı ödediği, iş arttıkça eleman aldığı ve satış oldukça hammadde aldığı için zarar etme riski yok.
Bu modeli girişimcinin şahsen çalışacağı, az sayıda personel ile yönetilen, kirası düşük, müşterisi sürekli olan plaza içi işletmelerde ve spor merkezi gibi uygun kiralı projelerimizde uyguluyoruz. Bu modelde girişimciden en önemli beklentimiz işinin başında durması ve iyi yönetmesi, müşterilerine ve bulunduğu lokasyonun yönetimine karşı markamızdan beklenen duruşu sergilemesi… Markamıza güvenip bu işe giren girişimcilerimizin birikimlerini, umutlarını yanlış seçimlerle kaybettirmemek için, riski asgariye indirme sorumluluğunu üzerimize alıyoruz. Taşın altına elimizi biraz daha uzatıp riskten payımızı artırıyoruz. 9 metrekareden 900 metrekareye kadar farklı türlerde Alışveriş Merkezleri ve İş Merkezlerinde konsept yönetimi, işletme yönetimi, menü yönetimi ve ağırlama konularında ciddi bir deneyimimiz var. Bünyemizdeki pek çok marka ve konseptten edindiğimiz deneyimi, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere aktarıyoruz.”
Ramazan Demir, bu sistemle hem doğru girişimciyi test ederek sisteme dâhil ettiklerini hem de girişimcinin büyük bedeller ödeyerek yapacağı yatırımın, işleri istediği gibi gitmediğinde hayatının büyük bir kısmına zarar vermesini engellediklerini kaydetti. Demir, girişimcilere işletmesinin kapasitesini gördükten sonra, istediği zaman bu modelden çıkarak ana franchise yatırımcısı kapsamına geçebilme fırsatı tanıdıklarını sözlerine ekledi.
GÜVENCE BEDELİ NASIL KULLANILIYOR?
“Güvenceli İşletmecilik Modeli” girişimciye istediği zaman işten çekilebilme imkânı da sunuyor. Böylelikle girişimcinin sistem içinde kendisini denemesine de imkân tanınıyor.
JP Gıda ile girişimci arasında proje koşullarına bağlı olarak başlangıçta üç ya da beş yıllık anlaşma yapılıyor. Anlaşma kapsamında, bir-iki yıl içinde kendisini amorti edecek şekilde belirlenen güvence bedeli, üç ya da beş yıla bölünerek aylık amortisman olarak tahsil ediliyor.
Girişimci işten çekilmesi halinde, sadece çalıştığı ay kadar amortisman ödemesi yapıyor. İşletmeci 3 yıllık (36 aylık) bir anlaşmanın 9’uncu ayda işi bırakmak isterse güvenceden 9/36 oranında kesinti yapılıyor, kalan para girişimciye iade ediliyor. Böylelikle işin sürekliliği ve işletmecinin yatırımı garantiye alınmış oluyor. Üç yıllık anlaşma süresince sorun yaşanmamışsa, üç yıl daha uzatılıyor. İşletmeye yeni yatırım gerekiyorsa o kadar daha güvence alınıyor, gerekmiyorsa istenmiyor.