Ciravoğlu, mevsimsel olarak grip aşısının vurulma zamanı kamuoyunu ilgilendiren bir konu olduğunu belirterek, “Normalde grip aşısının koruma süresi 6 ay. Aşının vurulduğu günden itibaren koruma başlıyor ama 2 haftanın sonunda yüzde yüz koruma oluşuyor. 6 ay süreyle gripten koruyor. Bu Dünya Sağlık Örgütü’nce her yıl belirlenen takvime göre yapılıyor. Bir takım istatistik çalışmaları var.
Grip türü ve salgınlarının en çok görüldüğü aylara göre bu aşının koruma süresi olan 6 ayı belirleniyor. Son 10 yıllık istatiki verilerde salgınların görülme sıklığı Şubat ve Mart aylarına kaydı. En çok Şubat ve Mart aylarında salgın görülüyor. Dolayısıyla bu ayları koruma süresi içinde bırakmak önemli. Eskiden Eylül ayının başında grip aşısının vurulması gerekiyordu. Fakat bu sonuçlar karşısında Ekim ayında hatta Kasım ayında vurulması mümkün. Doğru olanı Ekim ayında aşının vurulması” dedi.
“Gripte virüs sayısı 4’e çıktı”
Bugüne kadar grip salgınında 3 virüs türünün etkin olduğunu son zamanlarda grip salgınında virüs sayısının 4’ çıktığını ifade eden Ciravoğlu, “Bu 3 virüs en çok salgın yapanlardı. Şimdi bu virüs sayısı 4’e çıktı. Bizim grip aşımız 3 virüse karşı etkiliydi. Şimdi 4’e geçiyoruz. 4 virüse karşı koruma anlamında firmalar grip aşısını piyasaya sürmeye başladılar. Bir tanesi verildi piyasaya bir tanesi de verilecek. Önümüzdeki süreçte 4 virüse karşı korumalı grip aşısı kullanılacak” diye konuştu.