“Ödemiş İlçesinde Kadın Çiftçilerle İpek Böceği Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması” projesinin tanıtım töreninde konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Kadınlarımız yerelin ve genelin gücünün birleşmesiyle neler yapılabileceğini bize gösteriyor. İnsanlar doğduğu yerde doymalı ve orada mutlu olabilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği bu güzel destekle kadınlarımız burada bunu başarıyor” dedi.
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Mehmet Ergün ise yaptığı konuşmada kırsalda yaşayan kadınların desteklenmesi için Bakanlığımız seferber olmuş durumdadır. Bizim desteklerimiz yerelde Kaymakamlıklar ve Belediyeler tarafından da desteklenince ortaya çok güzel sonuçlar çıkıyor. Kadınların kırsal alandaki emeği %29 civarındadır. Bu emeğin farkındayız ve kadınların güçlenmesi ve emeklerinin kıymetlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Açılışta konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Oktay Darcan, İzmir’in tarımda ülkenin lokomotif ili olduğunu vurgulayarak, üretilen 200’ün üzerinde farklı tarımsal ürünün aynı zamanda uluslararası ticaretinin yapıldığını söyledi. Darcan, “Böylesi bir zengin coğrafyada kadim kültürümüzün bir parçası olan “ipek”in tekrar canlanması için bir kümelenme çalışmasına başladık. Burada, 3 yıl önce başlattığımız “Ödemiş İlçesinde Kadın Çiftçilerle İpek Böceği Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması” projesinin olumlu sonuçlarını görüyoruz.” Bu projenin başarısının ardından bu yıl Bakanlığımız ve yerel yönetimler ile birlikte çalışmalarımızı daha da yaygınlaştırdık. İpekböceği yumurtasının temininden, dut yaprağı teminine, ipliğe dönüşümünden, dokunmasına ve pazarlanmasına kadar her aşamada üretici kadınlarımızın yanındayız” dedi.
Proje kapsamındaki çalışmalardan bahseden Darcan, “2021 yılında “Küçük Menderes Havzası’nda Üreten Kadınlarla Dokunan İpekler” isimli ikinci bir proje daha hayata geçti. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak uygulamaya konulan proje bu kez Kiraz ve Beydağ ilçelerindeki çiftçi kadınları da kapsadı.
Projenin ilk adımında; Kiraz ve Beydağ ilçelerinde yaşayan toplam 24 kadın çiftçi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden İpek Böceği Yetiştiriciliği konusunda eğitimler aldı. Daha sonra Kiraz İlçesinde bulunan Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait binanın Kiraz Belediyesinin de destekleriyle İpek Böceği Besleme Evine uygun olarak düzenlemesinin sağlandı.
2019 yılında Ödemiş İlçesi Zeytinlik Mahallesinde Belediyeye ait binada Bakanlığımız tarafından tadilatı gerçekleştirilerek oluşturulan İpek Böceği Besleme Evine proje bütçesinden 72 bin TL değerinde 5 adet dokuma makinası alınımı gerçekleştirildi ve Dokuma Evi olarak kullanımına başlandı” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Dokuma Evi törenle açıldı.
Proje, tarihsel mirasa sahip çıkarak, yerel-geleneksel ve yöresel el işlerinin tanıtımının yapılması ve kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları yönüyle anlam kazanıyor. Kadın çiftçilerin, boş zamanlarını değerlendirerek yan gelir sağladıkları proje ile bölgede üretilen nadide ipeklerle elişleri üreten diğer kişilere de kaliteli malzeme sağlanmış olacak.