Bornova Kent Konseyi’nin mümkün olan en geniş katılımla toplanabilmesi için çalışmalar başladı. Bu kapsamda, 21 Eylül 2024’te gerçekleştirilecek genel kurul öncesinde birçok çalıştay ve seminer düzenlenecek. Bunların ilki 17 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Bu çalıştayda İzmir’deki kent konseylerinin başkanları ve bu alanda çalışma yapan akademisyenler de yer alacak. Burada ideal bir kent konseyine ulaşmanın yöntemleri tartışılacak. Ardından, 22 Temmuz-26 Temmuz arasında Bornova’daki STK ve muhtarlara yönelik bilgilendirme seminerleri düzenlenecek. Kent Konseyi’ne katılmak isteyenler 23 Ağustos 2024’e kadar Bornova Belediyesi’ne başvuru yapabilecek. Bornovalılar, 21 Eylül 2024’te saat 10.30’da Bornova Belediyesi Ayfer Feray Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek Bornova Kent Konseyi Genel Kurulu’nda yer alabilmek için detaylı bilgiye bornovakentkonseyi@bornova.bel.tr adresinden ve 0232 999 29 29 - 4969 telefon numarasından ulaşabilecekler.
GÜÇLÜ BORNOVA İÇİN
21 Eylül 2024’te Bornova Belediyesi Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek Bornova Kent Konseyi Genel Kurulu’nun en geniş ve en nitelikli katılımla gerçekleşmesinin Güçlü Bornova hedefine ulaşmalarında önemli bir katkısının olacağını söyleyen Başkan Eşki, “Ülkemizde refah toplumunu ve demokrasiyi gerçekleştirmek istiyorsak katılımcılığı sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle Bornova Kent Konseyi’nin kurulacak olması yerel demokrasimiz için çok kıymetli” diye konuştu.
GERÇEK KATILIMCILIK BUDUR
Bornova’da Kent Konseyi çatısı altında kadın, gençlik, çocuk, engelli, ekoloji, hayvan hakları, sanayi gibi meclislerin oluşturulmasını amaçladıklarını söyleyen Başkan Eşki, “Bornova’da mahalleler düzeyinde katılımların sağlanmasına yönelik çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Vatandaşlarımız mahalleleri ile ilgili yapılması gerekenlere kendileri karar vermeli. Belediye Başkanı ve yöneticileri kentin ihtiyaçlarına mahalleliyle birlikte karar vermeli. Gerçek katılımcılık budur” dedi.
32 YILLIK BİR SÜREÇ
Kent Konseylerinin kuruluş temelleri 1992 yılında Rio’da atıldı. 1992 yılında Birleşmiş Milletler Rio Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda sürdürülebilir kalkınma kavramını ve katılımcı demokrasiyi her yönüyle ortaya koydu. Türkiye’de Yerel Gündem 21 ve Kent Konseyleri, 1997 yılında uygulanmaya başlanmıştır.