BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
1995 senesinin Mayıs ayında Niğde’de dünyaya geldim. İlkokula başladığım sıralarda, ilk öykülerimi oluşturmaya başladım.
10 yaşımdan 13 yaşıma kadar kısa öyküler oluşturdum. 13 yaşından sonra şiire ilgi duymaya ve şiir yazmaya başladım.
Lise yıllarımda Türkiye çapında ödül alan şiirlerim ve öykülerim oldu.
2013 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi, İngilizce Öğretmenliği Bölümü’ne kayıt yaptırdım. Bu üniversitede son sınıf öğrencisiyim.
Üniversite birinci sınıftayken, özel bir tiyatro ekibine katıldım. Burada senaryo yazımına dair bilgiler topladıktan sonra 3 tane uzun metraj sinema filmi yazdım. Bu konuda yapımcılarla görüşmeler yaptım ancak çekim aşamasına girmiş bir filmim bulunmamaktadır.
Yine aynı sene yazdığım skeçler ve komedi içeren tiyatro oyunum çeşitli ekipler tarafından sahnelenmiştir.
Üniversite ikinci sınıftayken, şiir dosyamı toparlayıp bir yayınevine ilettim. 2015 Nisan’da Bir Özlem Nüshası isimli şiir kitabım Cinius yayınları etiketi ile piyasaya çıktı.
2016 yılında, Ezbere Aşklar isimli deneme kitabım Uğur Tuna yayınları etiketiyle, okuyucu ile buluştu. Aynı yayınevinden okuduğum İngilizce Öğretmenliği Bölümü dolayısıyla bir çeviri işi aldım.
Küçük Prens’in İngilizceden Türkçeye çevirisini yaptım ve o da piyasada bulunmaktadır.
2017 Ocak ayında yeni şiir kitabım Deniz Balıklara Küs, Kuytu Yayınları tarafından yayınlandı.
Halen Bursa’da yaşamakta ve yazı çalışmalarıma devam etmekteyim.
ŞİİR YAZMAYA NE ZAMAN BAŞLADINIZ? İLKYAZIN ANINIZI PAYLAŞIR MISINIZ?
Şiir yazmaya başlamam ilkokulun sonlarında Rap müziğe ilgi duymamla başladı. Öyküler oluşturuyordum ama dinlediğim şarkılar beni kafiye düzenine yönlendirdi. Derken bir iki tane rap şarkı yazdım. Sonrasında bunları ritmik bir havada okumak yerine şiir gibi değerlendirmeye karar verdim. Şiir yolculuğum başlamış oldu.
ŞİİR SİZCE NE DEMEK?
Şiir acının nefes alabildiği yerdir. Acısız şiir olmadığından söylüyorum bunu.
ŞAİRLERİN TOPLUMDAKİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Bir şair bir bombanın düşmesini engelleyemez belki ama yazdığı şiir bombayı atacak pilotun fikrini değiştirebilir.
Şiirimiz toplumdan söz etmeli, onu içine almalı ki toplum şiirinizi içselleştirebilsin. Bu konuda Barış Çelimli’nin bir şiirini benimsemiş durumdayım:
“Şiiriniz açlıktan söz etmiyorsa,
Açlara şiirden söz etmeyin…”
HANGİ TÜR ŞİİRLER YAZIYORSUNUZ?
Aşk şiirleri yazıyorum her şair gibi. Ama içime dert olan minik bir meseleyi bile metaforlarla süsleyebilirim: bir banka kuyruğu ya da Suriyeli bir çocuk.
Son kitabımda Suriyeli Küçük Aylan için yazdığım bir şiirim var mesela.
HANGİ ŞAİRLERİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ?
Birçok şairi okuduğumu ve beğendiğimi söyleyebilirim. İkinci Yeni şairlerini baştan sona çok severim. Ancak şiir dili başka bir şey ve her şairin anlatımının farklı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Barış Çelimli’yi örnek aldığımı söyleyebilirim.
BİRAZ KİTAPLARINIZDAN BAHSEDELİM… BİZE KİTAPLARINIZIN İÇERİĞİNİ ANLATIRMISINIZ?
İlk şiir kitabım ağırlıklı olarak hasret şiirlerinden oluşuyor, ismini de bu yüzden Bir Özlem Nüshası olarak seçtim. Deneme kitabım Ezbere Aşklar ise, aşkın toplumda algılanan tanımından başka bir tanımı olduğunu bir kurmaca hikaye üzerinden insanlara anlatmaya çalışıyor.
Son kitabım Deniz Balıklara Küs ise içerisinde farklı türlerden şiirler barındırıyor. Çocuklar, anneler, kalbi kırılanlar, Afrika, yaşlılar gibi konuları işledim.
Kitabı ise küstürülmüş çocuklara ithaf ettim.
KİTAPLARINIZA İLGİ NASIL OLDU. BEKLENEN İLGİYİ BULABİLDİNİZ Mİ?
Yolun çok başındayım ve elbette beklediğim ilgiyi ilk iki kitabımda yakalamam mümkün değildi. Ancak güzel ve emin adımlarla yol aldığımı düşünüyorum. Benim derdim insanların beni bir gün anlaması, hemen anlamasalar da olur.
İMZA GÜNLERİ VE ETKİNLİKLER DÜZENLİYORMUSUNUZ?
İlk kitabımdan bu yana farklı imza günleri düzenledim ve şiir dinletileri yaptım. Deniz Balıklara Küs ile birlikte bu yolculuğuma da devam edeceğim.
HANGİ ORTAMLARDA ŞİİR YAZIYORSUNUZ?
İç sesimi duyabildiğim her an şiir yazabilirim; metroda, evde, okulda, işte ya da herhangi bir yerde olmam beni etkilemez.
ŞİİR DENİNCE AKLINIZA GELEN İLK İSİM KİM? HEM ŞAİR OLARAK HEMDE YORUMCU OLARAK?
Barış Çelimli.
OKUYUCULARINIZ KİTAPLARINIZI NEREDEN BULABİLİRLER?
Türkiye’de kitabevlerine girmiş olmasına rağmen en rahat ulaşım yolu internettir. Tüm online kitabevlerinden sipariş edebilirler.
BUNDAN SONRA Kİ HEDEFLERİNİZ NELER?
Yazma şevkimi kaybetmeyi hiç istemiyorum ve hedef koyduğum tek şey sürekli yazmakla ilgili. Kimselere sesimi duyuramasam da yalnızca yazmak istiyorum.
AİLENİZ, SİZİN ŞAİR OLMA YOLCULUĞUNUZDA YER ALDI MI? ONLARIN BU KONUDA SİZE YANSIYAN FİKİRLERENİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?
Ailem bu konuda en büyük destekçim oldu her zaman. İlk kitabımı çıkarmam annem ve babamın teşvik etmesi ile mümkün oldu. Eğer onlar olmasaydı şu an üç kitabı olan bir yolcu olmayacaktım.
YENİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? VARSA ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDER MİSNİZ?
4. kitabımı bir süre önce bitirdim. Uzun soluklu bir çalışmaydı benim için. Psikolojik bir roman oldu. Onu da bir süre sonra bir yayınevine iletmeyi planlıyorum, şimdilik beklemede duruyor. Diğer bir yandan uzun zamandır beklemeye aldığım diğer romanımı yazmaya devam ediyorum.
ZAMANI GEÇMİŞE ALMA İMK NINIZ OLSA TEKRARDAN ŞAİR OLMAK İSTER MİYDİNİZ? NEDEN?
Zor bir soru. Sanırım istemezdim. İlk gerçek şiirimi yazdığıma inandığım gün kalbim gerçekten çok kırılmıştı ve bazen geçmişe dönüp keşke o an kalbim öyle kırılmasıydı ve benim hiç şiirim olmasaydı dediğim olmuştur.
GÜNÜMÜZDE SİZCE İNSANLARIN ŞİİRE İLGİSİ NE DURUMDA? ÖZELLİKLE GENÇLERİN.
İlgi maalesef çok eksik. Bunda hepimizin suçu var diye düşünüyorum. Yeni şairler olarak eski şairler gibi doygunluk verebilen şiirler yazmadığımızdan belki de insanlar şiire olan ilgisini gün geçtikçe kaybediyor.
Gençler ise bambaşka bir konu. Bırakın şiiri gençler hiçbir şey okumuyor, gelişime kapalılar. Varsa yoksa internetteki boş vakit doldurma oyunları veya sosyal medya. Onlar için çok endişeleniyorum ve okumaya yönlendirmeye çalışıyorum.
TÜRKİYE DE KİTAP YAYINLATMAK ZOR MUDUR?
Türkiye’de kitap yayınlatmak artık zor bir iş değil. Parasını veren herkes kitap bastırabiliyor. İyi kitapları seçen çok az yayınevi kaldı ve bu yayınevlerine de gereksiz dosya yığıldığı için işlerini yapmakta güçlük çekiyorlar. Yayınevi sisteminin değişmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Gerçekten iyi kitaplar iyi bir kurul tarafından değerlendirilmeli ve okuyucu ile buluşturulmalıdır.
SON OLARAK, YAZAR/ŞAİR OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?
Yazmaya başlamadan evvel bol bol okusunlar derim. Okuma konusunda da seçici olsunlar, iyi kitapları okusunlar.
10 yaşında Dünya Klasiklerini okumaya başlayan biri olarak söylüyorum ki düşünce dünyamı ve kelime haznemi kitaplarla zenginleştirmeseydim bugün yazıyor olmazdım.
Not: Eğer bana ulaşmak isterseniz, kitaplar hakkında konuşmak ya da eğer kitaplarımdan herhangi birini okuduysanız ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz aşağıdaki sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz.
Facebook: facebook.com/aysenuryildizyazar7/
Instagram: instagram.com/aysenuryildiz7/
Bizde Medya Ege Gazetesi ailesi olarak bizimle yaptığınız bu özel ve içten röportajdan ötürü değerli sanat yüreğinize şükranlarımızı sunar, gelecek çalışmalarınızda başarılar diliyoruz…