Yeni bir araştırmaya göre gök bilimciler, şimdiye kadar varlığı tespit edilen en yaşlı süper kütleli bir kara delik keşfetti. 13.7 milyar yıldır genişleyen kara delik, güneş kütlesinin yaklaşık 800 milyon katına sahip.
Gemini Kuzey Gözlemevi ile ABD Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait Wise teleskobu sayesinde keşfedilen kara deliğin, 13 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğu ve Büyük Patlama'dan 690 milyon yıl sonra gözlendiği belirtildi.
Bilim adamları, "en uzaktaki canavar kara delik" olarak adlandırılan gök cisminin kütlesinin Güneş'inkinin yaklaşık 800 milyon katı olduğunu ifade etti.
Bilinen en eski kuasar, Dünya’dan 13.04 milyar ışık yılı uzaklığında bulunan ve Big Bang’den yalnızca 750 milyon yıl sonra oluştuğu anlaşılan ULAS J1120 + 0641 kod adlı kozmik nesne. Bu kuasar ise ULAS J1342 + 0928 olarak adlandırıldı ve bizden 13.1 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
Kara deliğin evrenin oluşmasından çok kısa süre sonra bu büyüklüğe erişmesinin şaşırtıcı ve süper kütleli kara deliklerin gelişimiyle ilgili teorilere meydan okur nitelikte olduğuna dikkat çekildi.